magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

3dfx Interactive – Gigant pe vecie!

28_1_full3dfx Interactive a fost o companie americana specializata in crearea unitatilor grafice de procesare (GPU). Compania a fost infiintata in anul 1994 de catre Gary Tarolli, Ross Smith si Scott Sellers, insa aceasta a scos primele chipuri grafice abia in 1996. Chipurile nu au fost destinate vanzarii catre public, ci au fost folosite ca OEM pentru companiile ce doreau sa proiecteze, produca si sa comercilizeze propriile placi video cu chipset-uri Voodoo.

Faima de care 3dfx s-a bucurat a fost in special datorata jocurilor din vremea respectiva. Motivul fiind simplu: placile lor erau singurele din intreaga lume care le puteau rula jocurile decent.
Jocurile 2d/3d din vremea respectiva erau simple, totusi destul de complexe si problemative pentru placile video ale momentului. Tehnologia voodoo era singura capabila de o distantare vizibila. Placile 3dfx si tehnologia folosita era pur si simplu revolutionara, rezultatele erau exceptionale iar cercertarile pareau sa nu se opreasca.

In 1996 costurile memoriilor EDO DRAM au scazut, 3dfx a profitat de acest lucru si au inceput productia de placi video la preturi relativ mici, intre 199$ si 400$. Voodoo a devenit o era noua a performantelor inalte si a calitatii 3D in gaming. In felul asta au devenit lideri pe piata, fortand practic utilizatorii sa renunte la calculatorele lor cu 80386s, pentru 80486s si Pentium.

Si toate astea nu pentru un boost de performanta in aplicatiile office, ci datorita jocurilor precum Doom si Quake. Chiar si eu mi-am tocit mouseul si tastatura jucand Tomb Raider, Carmageddon, Metal Head, Unreal Tournament si va pot spune ca pe un Voodoo 3 2000 mergea Counter Strike bine, ba chiar si Quake 3.

Totusi, in urma unor greseli de management facute de conducerea 3dfx, firma a dat faliment. Fiind datoare cu 40.000$ – 50.000$ furnizorilor de semiconductoare si nu numai.

nVidia a profitat si au cumparat compania, apoi au continuat cercetarile 3dfx prin intermediul seriilor GeForce FX. O parte din angajatii 3dfx au ramas in cadrul nVidia in timp ce restul au plecat la ATI si alte firme.

In memoria mea 3dfx o sa ramana in continuare cea mai buna companie de placi video din lume. Astazi putem sa ne bucuram de minunile grafice ale tehnologiei 3D datorita lor. Chiar daca firma a fost sabotata si ingropata in datorii, a fost si va ramane un gigant important pentru lumea IT.

(acest articol a fost scris in 2010 si publicat initial pe www.stiri.it)

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.