magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Am facut solicitare de contract la Hidroelectrica

 

Undeva prin anul 2020 am încheiat un contract de furnizare de energie electrică în regim concurențial cu Electrica. Dacă nu mă înșel, societatea este spartă in 8 divizii, fiecare asigurând energie în diferite zone geografice.

Conform contractului din anul respectiv, am beneficiat de un preț de 0.80 lei pe kw până la începutul anului 2022. Urmând că apoi să fiu tarifat cu un preț mediu de 1.789 lei / kWh dar cu anumite subvenții oferite conform grilei impuse de către stat, adică 0.68 lei pentru consumatorii cu maxim 100 kWh, 1 leu până la 250 kWh și 1.789 lei pentru consumatorii care depășesc 250 kw.

Din punctul meu de vedere prețului energiei electrice, cel puțin nu în România, este crescut artificial pe baza traiding-ului și nu are nici un fel de legătură cu disponibilitatea energiei de pe piață sau cu prețul efectiv de producție al acesteia.

În momentul de față, singura companie care oferă un preț de energie decent este Hidroelectrica, la un preț de 0.75 lei / kWh, urmată de către Grenerg SRL la un preț de doua ori mai mare, 1.70 lei / kWh.

Oferte energie electrică la hidroelectrica

În cazul în care nu aș fi fost deja client existent Electrica, sau daca as semna un contract nou cu aceștia pe piata concurențială, oferă pentru data de astăzi este de 6.35 lei / kWh.

Oferte energie electrică la Electrica SA

Companiile de ultimă instanță, adică cele care furnizează efectiv curentul către consumatorii casnici, sau mai bine zis, emit facturile, au luat-o razna și parcă se întrec în a face oferte cât mai nedorite.

Pai scopul pieței concurențiale nu era fix opusul? Cel puțin asta era pretextul prin care toți își promovau serviciile inițial spre comunitate. Concurăm între noi pentru a oferi servicii cat mai bune și cât mai accesibile către populație.

Desigur, între timp a avut loc o pandemie și un război. Inflație, cerere mare de energie, lipsa diferitelor materiale necesare și deficit in multe industrii, duc la creșterea prețurilor și implicit a energiei. Totuși nu în halul ăsta.

Dacă facem un calcul bazat pe oferta concurențială de la Electrica, pentru un consum de 300 de kW lunar ar trebui să plătim 1900 – 2000 lei. Asta înseamnă 22800 lei într-un singur an. Cu banii aia îți montezi un sistem fotovoltaic de 3 kWh pe banii tăi, fără a apela la subvenții de la stat sau alte finanțări.

Efectiv, la prețul actual al unui kw de energie la Electrica, un sistem fotovoltaic, indiferent de capacitatea de producție, se achită singur într-un an prin simpla economisire a energiei electrice pe care nu o consumi din rețeaua națională.

Desigur și aici lucrurile sunt destul de complicate. Prețurile pentru panourile solare aproape sau dublat, stocurile încep să fie din ce în ce mai limitate iar dacă nu faci injecție in rețea, ai nevoie de baterii care costă foarte mult.

În momentul de față sper că am făcut o alegere bună solicitând un contract de furnizare la Hidroelectrica. La un preț de 0.75 lei / kWh îmi permit să țin lejer boilerul in priză continuu, să uit becurile pornite și las desktopul pornit 24/7 că să pot intra remote (deși, pentru asta am wake on lan).

Aș vrea totuși să cumpăr o priză cu monitorizare a consumului pentru a calcula exact câtă energie electrică este necesară pentru fiecare cameră. In felul ăsta o să am o perspectivă mai completă asupra necesarului de energie electrică pentru a putea proiecta un sistem fotovoltaic anul viitor.

Nu mă aștept la miracole. Nu o să am bani că să pot supra dimensiona un sistem fotovoltaic încât să asigure toată energia electrică necesară pe tot parcursul zilei, însă nu ăsta este scopul, ci doar reducerea costurilor cât se poate de mult.

Îmi propun că luna viitoare să scriu un material despre un sistem fotovoltaic proiectat de mine, capabil să susțină un maxim de 1.4 kWh, suficient din punctul meu de vedere pentru alimentarea unui dormitor, la un preț de maxim 5000 lei.

Foarte bună o să fim modularitatea sistemului, permițând adăugarea mai multor baterii și chiar creșterea capacității de producție.

Voi ce părere aveți despre preturile actuale ale enegiei electrice și despre viitorul panourilor solare fotovoltaice?

Îmi poți susține munca printr-o donație directă pe Ko-Fi, sau achiziționând produse de la eMag și PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.