magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Arhivele Naționale ale României – un eșec de 4.5 milioane euro

Nu știu dacă a trebuit vreodată să faceți rost de un document din Arhivele Naționale ale României, însă consider că site-ul, numit și Portalul de servicii electronice al Arhivelor Naționale, este un eșec de 4.5 milioane euro.

O să vă explic imediat de ce consider acest lucru, însă înainte de asta, hai sa va zic cum am ajuns aici.

Pe scurt, bunicul meu a ieșit la pensie acum ceva ani. Din păcate la calculul pensiei nu a putut aduce dovada că a lucrat cândva pentru ceva centrală de construcții din București.

Din cațe am înțeles se numeau ICM-uri iar arhivele fie au fost preluate de către o nouă companie, fie sunt undeva pe la stat însă nimeni nu știe exact unde.

Am trimis email-uri pe la toate instituțiile care se puteau ocupa de așa ceva. Nimeni nu mi-a putut spune niște informații concrete.

Treaba asta se întâmplă deoarece nimănui nu prea ii pasă de oamenii obișnuiți. Cauți o vreme, vezi că nu prea se poate și te mulțumești cu pensia aia socială. Cam așa stă treaba.

Care e problema cu portalul de servicii electronice al Arhivelor Naționale ale României?

Nici nu știu de unde să încep. Nu-i o singură problemă, ci o serie de probleme, unele sunt tehnice altele sunt mai degrabă procedurale. Fără o ordine anume, hai să vă zic ce nu mi se pare ok.

La prima vedere, site-ul principal arhivelenationale.ro arată chiar ok. Aș îndrăzni să zic că e bine făcut din punct de vedere vizual. Deși sub capotă rulează WordPress, e un dezastru la capitolul optimizare, nu are certificat SSL și nici măcar nu se încarcă prin https.

Analiza PageSpeed arhivelenationale.ro

Că e un dezastru nu o zic eu, o zice chiar și Google într-o simplă analiză prin PageSpeed.

Totuși nu-i magazin online, nu-i site de prezentare pentru o firmă, prin urmare, putem ierta anumite aspecte pe partea de optimizare (doar unele), mai puțin chestia cu certificatul SSL. Aia e pură durere în cur, fie din partea alora de au făcut site-ul, fie a celor care s-au ocupat de implementarea în producție.

Arhivele Naționale ale României - un eșec de 4.5 milioane euro
Arhivele Naționale ale României – un eșec de 4.5 milioane euro

Trecem mai departe și ajungem la portalul de servicii al Arhivelor Naționale ale României. Site-ul este accesibil la adresa portal.arhivelenationale.ro și este pur și simplu înfiorător. Repet, este înfiorător!

Accesat de pe un dispozitiv mobil durează o veșnicie să se încarce. De pe desktop, la fel. Nici urmă de optimizare, de niciun fel. După ce ai ajuns pe site, dacă folosești internetul (măcar de 5+ ani) și știi cam cu ce se mănâncă, o să observi un site făcut multă nepăsare.

UX, UI, experiență plăcută de utilizare… nimic. Durere în cur!

Site-ul, sau mai bine zis platforma, este pur și simplu un eșec colosal. Horror la capitolul utilizabilitate. Pare conceput mai degrabă să te împiedice în a afla informații decât să te ajute.

Ca să îți înregistrezi un cont de utilizator, în loc să existe un simplu formular, trebuie să trimiți un email care să conțină județul de domiciliu (sau țară) și o copie după cadrul de identitate sau pașaport. De ce este necesar să furnizezi o copie după CI?

E Arhiva Națională. Sunt documente care sunt publice, cel putin teoretic. Nu e un atentat la siguranța naționala ca să fie justificata cererea buletinul la intrare. Cu atât mai putin solicitarea unei copii după CI/BI pentru simpla înregistrare a unui cont pe site.

Sunt convins că echipa de programatori a executat pur și simplu ce a fost cerut. Dacă iese bani, facem. Probabil așa a fost.

Totuși, mințile luminate care au scris proiectul, adică cei care au proiectat „procedurile” de utilizare, sunt pur și simplu extrem de inteligenți.

Niște oameni deosebiți. Ce să mai zic…

De asemenea, nu poți vedea niciun document dacă nu plătești, însă pentru asta trebuie mai întâi să reușești să iți faci un cont, cu buletinul, desigur.

Eșec de 4.5 milioane euro. Asta e „digitalizarea” făcută de guvernările precedente. Un sistem aproape nefuncțional care te descurajează din start să mai cauți ceva.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.