magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

ArKase – O idee de afacere buna dar cu o directie gresita

In dimineata asta am vazut pe contul de Facebook al lui Cristi un link catre un articol despre „revolutia smartphone-urilor”. A se observa faptul ca am folosit ghilimele pentru doua cuvinte importante. De ce? Pentru ca oamenii in general sunt atehnici si in mod clar website-ul transilvaniareporter.ro a publicat un articol bazat doar pe cateva chestii tehnice auzite probabil de la Răzvan Marcuș, cel care incearca sa lanseze ArKase.

ArKase

Ce este ArKase?

ArKase este o „husa”, sau mai bine spus o carcasa pentru terminalele mobile, care valorifica toate sursele de energie din jur. Aici putem include energia solara, energia cinetica, energia termica, piezoelectricitatea cat si radiatiile electromagnetice.

Revenind la articol, caracteristicile mi s-au parut usor ireale. Asa ca m-am pus pe cautat mai multe informatii despre acest proiect si am mai gasit un articol aici. Din nou aspectele tehnice parca nu sunt la locul lor.

Pe contul de Facebook al proiectului sunt niste intrebari dar fara un raspuns concret.

intrebari-facebook

Acum nu vreau sa ma intelegeti gresit. Sunt absolut mandru ca un conational incearca sa porneasca un business de la o idee buna. Insa directia lui este una gresita. M-as bucura sa citeasca acest articol si sa inteleaga de ce cred asta.

Nimeni nu isi doreste o husa de telefon care modifica prea mult forma acestuia. Tehnlogia  trebuie sa fie cat se poate de invaziva. Tocmai de aceea oamenii poarta un ceas la mana. Pentru ca este discret si uiti ca e acolo.

Un alt lucru ciudat este faptul ca acest prototip dispune de un modul cu mici celule fotovoltaice (adica panouri solare pe intelesul tuturor) sub forma unui flip cover, care nu e o idee rea. Insa de ce mama naibii panoul ala nu este expus tot timpul la lumina ci doar cand flip coverul este deschis? Unde este logica?

Inca o chestie. In al doilea articol am citit ca un smartphone are un consum cupris intre 300 si 650 mAh. Sunteti siguri de acest lucru?

Universitatea New South Wales impreuna cu Open Kernel Labs au realizat o analiza foarte complexa asupra consumurilor de energie din terminalele mobile. Au ajuns la urmatorul rezultat:

mobile general idle usuage

Practic, un smartphone care sta pe masa, in idle, consuma aproximativ 268.8 mW in fiecare ora. Tinand cont de faptul ca majoritatea telefoanelor dispun de baterii la 3.7 volti, exprimat in amperi consumul este de aproximativ 72 mAh.

Eu detin un Lumia 635 4G al carui acumulator are 1830 mAh. Conform studiului de mai sus, la un consum de 72 mAh, telefonul trebuie sa aiba o autonomie de aproximativ 25 ore. Ceea ce este foarte adevarat.

Conform articolului de pe 150sec.com, telefonul meu are o autonomie de maxim 6.1 ore. Probabil consumul de minim 300 mAh publicat de acestia este de pe un smartphone utilizat intens, lucru ce nu este tocmai valid deoarece in momentul in care proiectezi ceva trebuie sa simulezi diferite scenarii de utilizare.

Si inca o chestie cat se poate de simpla. Un simplu panou solar de 10 cm lungime cu 6 cm latime, format din mini celule pentru jucarii solare DIY, poate dezvolta pana la 1 watt de energie electrica la o tensiune de 6V. Depinde foarte mult de configuratia mini celulelor solare, de eficienta acestora si de lumina.

Asa ca ma intreb, oare chiar are rost sa te complici cu obtinerea energiei electrice din toate mediile alea cand un simplu sistem de panouri fotovoltaice (bine gandit si pozitionat) iti asigura cu mult peste cantitatea de energie necesara?

Ideea pe care o are la baza Arkase este una buna. Obtinerea de energie electrica din surse regenerabile este un lucru incredibil de important si spre care trebuie sa ne concentram atentia. Insa dezvoltarea unei huse de telefon care sa faca asta consider ca este o limitare a adevaratului potential.

Plus ca, pana Arkase devine un produs palpabil, mai repede imbracam telefoanele in celule de tip thin film.

Repet. Nu arunc cu pietre catre idee sau catre proiect. Ma bucur ca Răzvan Marcuș isi incearca norocul. Totusi, e mai bine ca cineva sa-i atraga atentia decat sa fie laudat de catre toata lumea si sa nu inteleaga de ce o sa fie refuzat de catre investitori.

Ideea este buna, insa nu directia spre care se indreapta. Astept sa iasa Radu de la Therme si sa-si dea cu parerea despre Arkase.

Îmi poți susține munca printr-o donație directă pe Ko-Fi, sau achiziționând produse de la eMag și PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.