Care este justificarea preturilor mari la anumite medicamente

Zilele trecute am fost la o farmacie și am cumpărat niște medicamente. Am rămas surprins când mi s-au cerut 75 RON pentru numai trei medicamente. Și nu am cumpărat mare brânză, un probiotic, un analgezic și niște vitamine.

Cele 3 medicamente cumparate
Cele 3 medicamente cumparate

Ce mi se pare destul de absurd este faptul că probioticul și vitaminele sunt mai scumpe decât analgezicul. Aparent e foarte ieftin sa te droghezi, însă foarte scump să cumperi Vitamina C.

Am încerci să-mi dau singur un răspuns, din păcate nu mă pricep la chimie suficient de mult încât să îmi dau seama care sunt costurile de producție. Cred ca in momentul de față cerința pentru analgezice este mult mai mare decât cea pentru vitamine. Asta este singura explicație logică pe care am găsit o pentru prețurile mai mari ale vitaminelor. Îmi este greu să cred că vitamina c, indiferent de forma în care se află, este mult mai scumpă decât un analgezic.

In orice caz, mi se pare destul de amuzant că este mult mai ieftin să îți cumperi analgezice, pe care le putem considera droguri, intr-o formă ușoară desigur, decât să îți cumperi vitamine. Sunt de părere că suplimentele alimentare, vitaminele, ca și toate medicamentele din această clasă, trebuie să fie cât mai ieftine, poate chiar gratuite, accesibile tuturor.

Am aceeași părere și despre prezervative dar și despre medicamente menite să vin de ce anumite boli foarte ușoare. Sunt absolut convins că oamenii care lucrează în industria farmaceutică nu vor fi de acord cu mine. Voi ce părere aveți?

One thought on “Care este justificarea preturilor mari la anumite medicamente

  1. E destul de complex subiectul ăsta și am scris la un momentdat despre cum medicii nu sunt chiar așa de săraci precum ar vrea să se înțeleagă (https://zpoz.net/m4fCf). Sunt diverse mărci de medicamente, iar mărcile respective plătesc medicii să le recomande medicamentele lor care pot să fie mai scumpe sau mai ieftine. De regulă alea mai scumpe plătesc mai mult și astfel medicii le recomandă fără să le pese prea mult dacă pacientul și le permite. Oricum când sunt compensate sau gratuite tot pacientul pierde, oarecum, pentru că sunt costuri mai mari pentru stat, iar statul e nevoit să colecteze mai mulți bani.
    Apoi mai e o poveste și cu farmaciile care de multe ori nu au pe stoc medicamentul prescris de doctorul în cauză ci alternativa mai scumpă pentru că și farmaciștii sunt potențiali clienți ai producătorilor sau măcar ai intermediarilor.
    E vorba de un business și nimic mai mult. Probabil de un business mai ipocrit decât biserica…

Lasa si tu un comentariu!

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.