magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Ce nu inteleg la Blockchain si la cryptomonede

De vreo 2 saptamana ma tot gandesc la o chestie. De ce risipim atat de multa energie pentru minarea cryptomonedelor? Serios! De ce atat de multa rispa de energie. Pentru ce?

Da. Stiu ca este un subiect extrem de controversat si complicat. Totusi hai sa facem un exercitiu de imaginatie si sa ne gandim putin.

In primul rand ce este Blockchain-ul?

In anul 2008, a fost teoretizat si realizat primul blockchain datorita lui Satoshi Nakamoto, cel care a inventat si Bitcoin-ul. Identitatea omului din spatele acestui pseudonim nu este cunoscuta nici macar astazi. Teoretic poate sa fie oricine sau nimeni. Satoshi Nakamoto poate sa reprezinta de fapt un grup de oameni, nu o singura persoana.

Dar lasand la o parte teoriile, conform scrierilor de pe Wikipedia, un blockchian este definit ca fiind un fel de registru digital ale carui date sunt transparente dar criptate prin diferiti algoritmi numiti hash. Acest registru inregistreaza permanent tranzactiile realizate si nu poate fi modificat din exterior, fiind imposibil de hack-uit.

Practic, fiecare computer care mineaza, trebuie sa parcuga cate o stiva intreaga de date, linie cu linie, pentru a verifica datele respective, pana cand apare un bloc nou care trebuie sa fie validat si comunicat in blockchain. Odata validat, acel bloc de date nu mai poate fi modificat.

Practic, tehnologia blockchain ar trebui sa fie ideala pentru a stoca date sensibile, de exemplu dosare medicale, procesare de tranzactii, documente si asa mai departe.

Hai sa luam un exemplu bun pentru utilizarea tehnologiei blockchain. Sa zicem ca digitalizam toate sectiile de votare din Romania. In fiecare sectie de votare montam cate 4 terminale de vot, adica 4 computere conectate la un blockchain care vor rula o interfata special realizata pentru treaba asta.

Omul intra, introduce numele si cnp-ul, selecteaza optiunea de vot si apoi pleaca. Toate datele respective vor fi trimise, procesate, validate si stocate prin intermediul tehnologiei blockchain, fiind imposibil sa modificat ulterior. Suna ideal, nu?

Eh, din punctul asta de vedere, tehnologia blockchain sa zicem ca suna bine si parca ar avea sens. Bitcoin-ul a fost doar primul exemplu de utilizare practica, insa la momentul respectiv nu avea o utilizare in viata de zi cu zic.

Puteai sa minezi dupa bitcoin, apoi au inceput tranzactiile iar in cele din urma a ajuns sa devina un fenomem absolut monstruos pe care eu, sincer, nu-l inteleg. Inteleg utilizarea lui insa nu inteleg partea de mining.

In loc sa ne folosim de tehnologia respectiva pentru a o implementa efectiv in scopuri esentiale, n-am pus toti, la nivel global, pe inventat noi cryptomonede, cu tot felul de nume si acronime, ca sa „minam” dupa ele si apoi sa le tranzactionam pe bursa.

Imi aduc aminte de cateva situatii cand tot felul de grupuri de oameni veneau si se bateau cu pumnul in piept ca ale lor cryptomonede nu depind de piata si nu sunt influentate de economie pentru ca nu se raporteaza la banii reali.

Nu zau? Nu stiu in ce lume utopica traiesc unii, insa absolut toate lucrurile de pe planeta asta pot fi raportate la alte lucruri. Hai sa ma fac inteles.

Un pachet de tigari costa 4 euro. Raportul fix asta este. Pachet tigari = 4 euro

In momentul in care susti ca prodsul sau serviciul tau nu se raporteaza la nimic, dar totusi vrei sa il vizi, indiferent ca faci troc si il dau pe 2 paini sau pe 10 lei, ai efectuat un raport. Ceea ce sustineau oamenii respectivi este doar o ipocrizie.

Toate lucrurile de pe planeta asta, indiferent ca vrem sau nu, se pot raporta in bani reali.

Daca iti framanti singur paine de casa. Cumperi faina, iei un bol, adaugi apa si drojdie si ai facut paine. Cat costa painea aia? Pai costa timp, faina, apa, drojdie. Aduni costul din fiecare si vezi cat inseamna in bani.

Dar sa revenim la cryptomonede. Sunt cateva sute de cryptomonede pe piata, insa dincolo de valoarea lor, raportata pana la urma la ceva, ce facem cu ele? Dincolo de valoarea tranzactionala, ce sens au?

Toate calculatoarele care mineaza, ce fac de fapt in afara de a consuma o cantitate inimaginabila de energie? Din punctul meu de vedere nu fac nimic cu adevarat util. Risipim timp, energie si o cantitate mare de tehnologie pentru a sustine un sistem informatic care nu genereaza de fapt nimic.

Singurul lucru pe care il facem este sa tinem in picioare un unicorn supraevaluat din care ne vom imbogati in mod miraculos.

Pai da dar eu am facut nu stiu cate zeci de mii de euro.

Foarte bine. Ai fost oportunist si ai profitat la timp. Dincolo de asta e apa de ploaie. Faptul ca unii scot bani din asta nu invalideaza ceea ce am zis. Pentru ca daca luam valoarea tranzactionala a cryptomonedelor si o dam la o parte, sa zicem ca toate ar valora zero, atunci ramanem doar cu utilitatea reala a tehnologiei.

Care este? Exact. Cam zero in momentul asta.

Sunt foarte putine state si companii care chiar fac ceva util bazat pe tehnologia blockchain. Sub 10% din tot ce exista pe piata. Restul de pana la 100% sunt doar baieti destepti care profita de naivitatea noastra pentru a creste artificial pretul unor crypto, ca mai apoi sa faca bani de pe urma lor.

Atat. Nu-i nimic dincolo de interesul financiar.

Cred ca ar trebui sa studiem mai mult tehnologia blockchain si sa vedem ce putem invata de acolo. Nu de cryptomonede avem nevoie.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.