In clipa de fata ma gasesc pus in dificultatea de a alege intre implementarea sistemului clasic de comentarii, existent deja in WordPress, unul secundar de genul Disqus sau Jetpack si Facebook Comments.

WordPress are un sistem de comentarii ireprosabil, de zeci de ori mai bun decat cel de pe Blogspot (in opinia mea), insa userii sunt de multe ori prea lenesi pentru a completa cele 3 casute. Mult mai simpla este postarea de comentarii direct cu contul de Facebook, in felul asta reducem la minim efortul userilor pentru a comenta.

Care sunt beneficiile Facebook Comments?

  • Vizitatorii sunt mult mai determinati in a comenta deoarece totul este mai usor nefiind necesar sa mai completeze informatii aditionale. Daca sunt deja logati pe Facebook, tot ceea ce trebuie sa faca este sa comenteze. Pentru multi, faptul ca pot sa comenteze folosind contul de Facebook este un beneficiu care le ofera vizibilitate (exista posibilitatea de a debifa afisarea pe Facebook a comentariului – user choice)
  • Cu legatura la primul beneficiu, atunci cand un user comenteaza i se publica in mod automat in Timeline un link catre blogul tau. In felul asta creste in mod natural traficul pe blog venit de pe Facebook. Trebuie sa recunoastem ca are un potential si impact fantastic asupra traficului. Personal ma bucur de traficul venit de pe retelele sociale, iar acesta reprezinta peste 60% din traficul total pe care acest blog il are.

Care sunt partile negative?

  • Pentru a putea comenta este necesar ca utilizatorul sa aiba un cont de Facebook. Deci exista o oarecare descurajare pentru cei care nu au un cont de Facebook activ si doresc sa publice un comentariu.
  • Administratrea comentariilor este extrem de slaba. Raportat la sistemul clasic, Facebook Comments nu are posibilitatea de editare a comentariilor iar moderarea este destul de dificila. Nu exista un filtru anti-spam si este destul de greu de implementat ca totul sa fie perfect.

Care este solutia cea mai buna?

Ei bine, solutia perfecta nu exista, fiecare trebuie sa decida care este solutia potrivita pentru blogului sau. Eu recomand testarea fiecarui sistem si alegerea unuia. Instalati Facebook Comments, testati timp de doua saptamani si apoi analizati atent rezultatele obtinute. Repetati acest proces cu toate sistemele existente inainte de a decide care este cel potrivit.