magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Cum poti coloriza gratuit pozele vechi ale familiei folosind AI

Sunt convins ca fiecare dintre voi are prin casa cate un album de poze vechi, fie cu voi, din vremurile cand erati mici, fie cu parintii vostri sau chiar cu bunicii.

In orice caz, cineva din familie sigur pastreaza undeva niste amintiri sub forma unor fotografii alb negru, vechi si degradate de timp si conditiile de pastrare, de cele mai multe ori necorespunzatoare.

Astazi am sa va arat o metoda usoara si gratuita prin care puteti sa colorizati pozele vechi ale familiei, fie pentru a le prezerva digital, fie chiar pentru a le printa in cazul in care doriti sa ii faceti pe cei dragi sa retraiasca niste amintiri din tinerete.

In cazul meu, multe dintre fotografiile vechi ale familiei au fost extrem de afectate de trecerea anilor. Inainte de ale coloriza necesita un „rework” in Photoshop, insa in cazul vostru s-ar putea sa nu fie necesar acest lucru.

N-am sa intru in detalii despre cum puteti „repara” fotografiile vechi deoarece este un proces foarte migalos, dificil si destul de complicat, insa am sa va arat cateva site-uri care va poate ajuta sa colorizati fotografiile alb negru.

In primul rand fotografiile trebuie digitalizate. Recomand este sa utilizati un scanner sau o imprimanta care dispune de functia de scanner pentru a digitaliza fotografiile respective.

Daca fotografiile sunt de dimensiuni mici, puteti sa le scanati grupate iar apoi faceti crop pe fiecare fotografie. Scanarea individuala dureaza mult mai mult iar intr-un A4 este posibil sa puteti aduna o multime de fotografii mici.

In cazul in care nu dispuneti de un scanner puteti utiliza telefonul mobil. Aproape orice smartphone lansat in ultimii 3 – 5 ani dispune de camere foto suficient de performante pentru a obtine rezultate bune. O singura avertizare, sa aveti suficient de multa lumina naturala sau artificiala si sa nu miscati deloc mana in timpul fotografiei.

Dupa ce ati scanat sau fotografiat toate pozele va recomand sa le importati intr-un program de editare foto. Orice program cu care sunteti familiarizati este ok pentru a face crop in jurul fotografiei (Gimp, Photoshop, chiar si Picture Viewer-ul din Windows este bun).

Odata ce ati realizat crop-urile necesare si ati salvat individual fiecare poza, puteti trece la etapa de colorizare. In acest sens am gasit doua site-uri care pot fi utilizate in mod gratuit si isi fac treaba destul de bine.

Primul site se numeste DeepAI unde regasim o multime de aplicatii ale tehnologiei AI, insa ce ne intereseaza in mod special este API-ul pentru colorizare, numit Image Colorization API.

Fotografie originala alb negru Fotografie colorizata prin DeepAI

Rezultatele obtinute prin DeepAI variaza de la fotografie la fotografie, insa culorile sunt destul de realiste, saturatia fiind usor scazuta pentru a nu avea un efect prea puternic, sa zicem „surealistic”.

Al doilea site este MyHeritage, o platforma dezvoltata initial pentru gasirea arborelui genealogic in baza unor kit-uri de testat ADN-ul. Acestia au dezvoltat o ustensila similara care ajuta la colorizarea fotografiilor vechi.

Spre deosebire de DeepAI, rezultatul obtinut poate fi imbunatatit. Daca nu esti multumit de prima colorizare, apesi pe functia de imbunatatire iar fotografia o sa fie nu doar recolorizata ci si editata. Din testele mele, daca fotografiile sunt foarte degradate rezultatele s-ar putea sa nu fie tocmai bune.

Fotografie colorizata prin MyHeritage Fotografie colorizata si imbunatatita prin MyHeritage

Concluziile trebuie sa le trageti voi. Planul meu este sa fac rost de toate fotografiile vechi, sa le editez putin pentru a le face cat mai clare, apoi sa le colorizez prin MyHeritage, chiar daca in anumite situatii culorile sunt mult prea vibrante.

Sursa foto: freepik

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.