magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Cum sa iti construiesti un computer – partea a 2-a

In februarie am inceput o serie de articole numite „Cum sa iti construiesti un computer„. Din pacate am tot amanat iar in 8 luni am reusit sa scriu un singur articol. Sa-mi fie rusine!

Desi ordinea aleasa poate nu este una conventionala si tocmai corecta, primul articol a fost despre carcase. Urmatorul, adica cel pe care tocmai il citesti, este despre placile de baza si alegerea unei platforme, adica a procesorului.

Intre alegerea carcasei si a placii de baza exista o legatura destul de stransa. De ce? Deoarece este important ca placa de baza pe care o alegi sa intre efectiv in carcasa. Daca placa de baza este mai mare, atunci ai o problema. Ai grija la formatul carcasei si la compatibilitatea cu placile de baza. Majoritatea magazinelor online ofera specificatii tehnice la fiecare carcasa, asa ca nu e prea greu de ales una potrivita.

 placa de baza ASRock 980DE3/U3S3 R2.0Eu am ales placa de baza ASRock 980DE3/U3S3 R2.0 deoarece n-am dispus de un buget prea mare. La momentul respectiv a fost o alegere grabita, asa ca am cam dat-o in bara cu acest model. Nu ma intelegeti gresit, placa de baza este foarte buna si este capabila sa-si faca treaba cu brio. Insa nu suporta procesoare cu un consum mai mare de 140 watti (110 din teste mele) iar capacitatile de overclocking nu sunt tocmai satisfactatoare.

Vorbim totusi despre o placa de baza low budget, de sub 250 lei, capabila sa lucreze bine cu un procesor AM3+, spre exemplu un AMD FX-6100, FX-6300, chiar si un FX-8300 dar fara OC.

Desi are in nume 980, aceasta placa de baza nu dispune de un chipset din seria 900, ci unul din seria 700. De asemenea, placa dispune de patru porturi usb 2.0,  patru porturi usb 3.0, doua mufe SATA 3 si patru SATA 2, un IDE 133 si patru sloturi pentru memorii RAM DDR3 cu frecvente cuprinse intre 800 MHz si 1866 MHz. In total fiind o alegere decenta, insa nu excelenta pentru mine.

fx-8300De ce nu excelenta? Deoarece am ales sa cumpar un AMD FX-8300, procesor octa-core ce are nevoie de o cantitate de curent destul de mare. AMD sustine ca 95 W sunt suficienti, insa placa de baza aleasa de mine devine instabila in momentul in care CPU-ul trece in modul turbo (si implicit are nevoie de mai mult curent).

Am ales un AMD in defavoarea INTEL datorita bugetului. Nu are performante single core extrem de mari, insa in jocuri video si aplicatiile uzuale se comporta excelent. In momentul de fata n-am nevoie de mai mult, iar cu putin OC imi depaseste asteptarile si chiar necesitatile.

Daca faci editare video, randari grafice, animatii 3D si alte lucruri asemanatoare, nu-ti lua AMD. E clar ca un Intel ruleaza mult mai bine cand vine vorba de cele mentionate. Insa daca nu te intereseaza lucrurile astea, ci vrei doar sa ai un computer decent, pe care jocurile video si navigarea pe internet merg bine, iti recomand sa mergi pe AMD.

Placa de baza ASRock 980DE3/U3S3 R2.0 a costat aproximativ 230 lei iar procesorul AMD FX-8300 in jur de 600 lei.

Îmi poți susține munca printr-o donație directă pe Ko-Fi, sau achiziționând produse de la eMag și PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
2 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.