software gestiune facturare magazin
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Cum se poate reduce pirateria?

Music_Pirate9jhDetail_pngCiteam undeva pe internet despre faptul că în Romania s-au înregistrat daune în valoare de 195 milioane de dolari cauzate de piraterie. Mi se pare o sumă incredibil de mare, însă aceste date sunt furnizate în mod oficial de către Business Software Alliance pentru anul 2010 și probabil a scăzut cu câteva procente în ultimii 4 ani.

Romanii sunt mari consumatori de internet. Avem peste 7 milioane de utilizatori activi pe Facebook, peste 13 milioane de utilizatori de internet mobil și aproximativ 5 – 6 milioane de conexiuni fixe (poate chiar mai mult). Din punct de vedere financiar este clar că nu avem puterea de cumpărare pe care ne-o dorim, tocmai de asta se ajunge în general la piraterie.

Cum se poate reduce pirateria? Nu-i simplu, dar există soluții! Un exemplu de luat în calcul este livrarea de software împreună cu device-ul. Este o practică extrem de populară în cazul computerelor cu Windows și cred că merge implementată pentru absolut orice device și soft.

Sunt conștient că preturile de achiziție vor creste, însă pentru o suma rezonabilă vom rezolva mai multe probleme. De exemplu:

  • te poți bucura de un device nou și performant
  • vei avea un sistem de operare licențiat
  • vei beneficia de ceva software adițional
  • banii se împart între retaileri, distribuitori, producătorii de soft și hard
  • implicit reducem pirateria

Practic toate lumea are de câștigat. Furnizorii își primesc banii, tu primești produsele și serviciile dorite. Toate astea la o sumă decenta, mult mai mica decât achiziționarea separată.

Măsurile de mai sus nu pot stopa pirateria, însă o reduce. Singurul mod prin care putem minimiza cât mai mult pirateria este educarea oamenilor. Pe lângă asta consider ca lupta împotriva pirateriei este una inutila. Așa ceva nu se rezolvă prin procese, amenzi sau amenințări. Oamenii cumpără atunci când își permit. E simplu!

Englezii au înțeles ca luptă în zadar împotriva pirateriei. Să vedem când vor înțelege și restul.

piracy by wordswithmeaning

2 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.