magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Doua vorbe despre bateriile cu incarcare rapida

Recent am citit cateva chestii despre bateriile cu incarcare rapida, insa nimic prea tehnic. Mai exact, Huawei a prezentat, sau bine spus, a declarat ca lucreaza la doua prototipuri de acumulatori litiu-ion ce se pot incarca in numai cateva minute.

Pentru cititorul obisnuit treaba asta suna bine, insa pentru cei mai tehnici ridica totusi cateva semne de intrebare. Asa cum au afirmat si cei de la Huawei, incarcarea acumulatorilor respectivi necesita un incarcator special. Sa nu va imaginati ca simpla schimbare a bateriilor din smartphone o sa va rezolve problema. Este fizic imposibil sa incarcati o baterie de 2000 – 3000 mAh in mai putin de 2 – 3 ore utilizand un incarcator obisnuit de 1 – 2 amperi.

Sunt curios ce compozitie a fost utilizata mai exact, cum se face incarcarea si cat de stabil este electrolitul din bateriile respective. Spre exemplu, pentru incarcarea unui acumulator de 1000 mAh intr-o ora avem nevoie de un incarcator care poate furniza un curent constant cu intensitatea de 1 amper. Ca sa reducem timpul de incarcare la 10 minute, trebuie sa crestem intensitatea de 6 ori, adica sa livram 6 amperi.

Treaba asta este destul de periculoasa deoarece prin cresterea intensitatii curentului electric degajam caldura. Componentele active care fac parte din sursa de alimentare, iar aici fac referire la semiconductoare (diode, tranzistoare, etc), degaja destul de multa caldura la intensitati mari. In afara de asta, daca bateriile respective nu sunt bine construite, se pot umfla si exploda in cateva secunde.

Personal nu cred ca incarcarea unei baterii in cateva minute este o solutie buna pentru viitor, ci dezvoltarea unor tehnologii noi, care sunt mult mai eficiente din punct de vedere energetic.

photo credit: B Battery & A Cell 1929 Hallicrafters S-22R via photopin (license)

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.