magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Dune – probabil cel mai bun roman SF scris vreodata

dunehouseatreides

Frank Herbert, unul dintre geniile literaturii SF, este autorul a probabil celui mai bun roman SF pe care omenirea il are. Tot probabil este faptul ca urmatoarele generatii, urmasii copiilor nostri, sa se bucure in continuare de influenta umbrelor literaturii. Si spun asta deoarece observ cum literatura ne scapa usor printre degete, fiind preluata de ignoranta tehnologiei. Calculatorele de astazi devin din ce in ce mai performante, umbrind hartia cu care acum 20 de ani ne satisfaceam imaginatia. Nu ma intelegeti gresit. Tehnologia nu este problema, ci noi.

Ceea ce personal apreciez foarte mult in cartile lui Frank Herbert, si nu doar in Dune, este modul subtil prin care tehnologia este introdusa in lumile pe care acesta si le imagina. Exista un echilibru perfect intre religie, politica, tehnologie si oameni. Dune reprezinta apogeul pe care acesta la atins, atat din punct de vedere literar, cat si a viziunei pe care Frank Herbert (omul) a avut-o asupra viitorului.

Este imposibil ca omul sa nu isi puna intrebari. Intrebari despre origini, despre viata lui, despre viitorul care il asteapta, supravietuirea rasei umane, evolutie si de ce nu, involutie.

Mi-ar fi placut sa am macar 5% din imaginatia pe care Frank o avea. Din pacate suntem o rasa auto distructiva, iar asta se vede destul de clar in Dune, in rivalitatea care domnea printre casele din imperiu. Pana si practica surorilor bene gesserit este inspirata din religiile actuale si dorinta acestora de controlare a oamenilor.

In film si carte se tot repeta o replica care e imposibil sa nu te puna pe ganduri: „Observe the plans within plans within plans.”

Si are mare dreptate. In societatea de atunci, ca si acum, exista planuri ascunse in alte planuri. Si tot asa.

Nu sunt o persoana obsedata de conspiratii mondiale. Nu sunt paranoic. Insa citatul ala spune mai multe adevaruri decat ne-a spus biblia in 2000 de ani.

Mai multe informatii despre Frank Herbert gasiti pe Wikipedia, insa daca doriti sa il cunoasteti cu adevarat, citi Dune.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
2 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.