magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Curățare carii, extracții și tratamente de canal (II)

Ieri am publicat primul articol despre tratamentele dentare prin care am trecut la începutul acestui an. În continuare urmează să scriu câte putin despre primele extracții și despre tratamentele de canal.

Ambele proceduri sunt extrem de înfricoșătoare pentru cineva care nu mai fost la medicul dentist înainte. De fapt, concluzia la care am ajuns este că fobia dentist pleacă de la lipsa de informare.

Din motive pe care îmi este destul de greu să le înțeleg, mersul la dentist nu era o activitate încurajată atunci când eram copil. În scoală nu prea ni se vorbea despre igienă, cu atât mai putin despre spălatul corect pe dinți.

Totuși dentiștii erau folositori atunci când ăla mic nu era cuminte. Îl certai și amenințai că îl duci la dentist dacă mai plânge, dacă se murdărește sau dacă face ceva rău. Din păcate cam asta era nivelul de educație.

Cum arătam înainte de a face prima ședință
Cum arătam înainte de a face prima ședință

Detartrajul și evaluarea cariilor

Prima ședință de lucru serioasă a fost în data de 8 ianuarie 2020. Atunci m-am pus pe scaun, m-am uitat la Dr. Ciobanu și l-am rugat să-mi explice pe scurt ce urmează să facem și cam la ce trebuie să mă aștept în timpul unui tratament de canal.

Mi s-a explicat că vom începe cu un detartraj iar apoi analizăm atât pe radiografie cât și în gură stadiul cariilor. În funcție de această evaluare vedem cât de extinse și profunde sunt cariile și unde trebuie intervenit cât mai urgent.

Detartrajul este o procedură prin care fiecare dinte este curățat cu ajutorul unui instrument ce vibrează la frecvente foarte înalte. De regulă nu este dureros, cel putin eu n-am simțit niciun fel de durere ci doar un mic disconfort datorita zgomotului puternic și jetului de apa care mi s-a părut rece.

Totuși fiecare om este diferit și tolerează altfel durerea. În cazul în care simți durere nu ezita să ii comunici medicului dentist. Acesta iți poate sugera diferite tipuri de anestezie.

Poza realizata în timpul ședinței, imediat după detartraj
Poza realizata în timpul ședinței, imediat după detartraj

Carii și tratamentele de canal

După detartraj a urmat curățarea măselelor și dinților din partea dreapta jos de carii. In general, atunci cand e vorba de niște carii mici, nu este necesară anestezia.

Din păcate pentru mine, în timp ce Dr. Ciobanu freza atent fiecare strat de dinte afectat, am constatat că destrucția este mult prea gravă. Atunci când cariile sunt mult prea profunde și au ajuns la pulpa, nu se mai poate rezolva cu o plombă ci este necesar un tratament de canal.

Tratamentele de canal, cunoscute și ca extirpări vitale, sunt niște proceduri destul de complexe prin care medicul dentist dă practic o gaură în dinte/măsea, curăță camera unde se află pulpa iar începe să frezeze ușor și foarte atent fiecare canal din rădăcina dintelui.

Așa cum spuneam, este o operațiune destul de complicată și are câteva riscuri. Curățarea trebuie efectuată foarte atent, este un proces minuțios și repetitiv prin care medicul intră pe fiecare canal, curăță apoi clătește cu diferite substanțe dezinfectante.

La finalul unui tratament de canal, se pune un material care sigilează rădăcina dintelui iar apoi se face o radiografie de control. Dacă totul este în regulă se poate purcede la reconstrucția parții superioare a dintelui.

În cazul în care coroana dintelui nu este foarte distrusă, să zicem atunci când caria distruge doar un perete, se poate reconstrui utilizând compozit dentar.

Din păcate, aveam carii destul de profunde la ambele masele dar și la un premolar. Cariile și-au făcut de cap sub-gingival și a fost nevoie să punem coroane (despre care veți citi în următorul articol).

Mai multe informații despre tratamentele de canal găsiți pe draristide.ro.

3 extracții într-o ședință

Majoritatea cabinetelor dentare pe care l-am vizitate mi-au oferit planuri de tratament care variau intre 6 și 12 luni. Trebuie să apreciez viteza și entuziasmul cu care Dr. Ciobanu lucrează. Prima ședința a durat cam 2 ore și jumătate, timp în care mi-a făcut un detartraj, a curățat cariile a 2 dinți și două măsele, apoi a realizat 3 tratamente de canal pe masele și un dinte.

Mă așteptăm ca ședință să se încheie acolo, apoi l-am auzit zicând: „Hai să facem cele 3 extracții”.

Îmi imaginam că extracțiile alea vor fi groaznice, că o să mă doară teribil și că o să ne chinuim mult la scos. Cel putin asta a fost când am scos o măsea de minte în urmă cu o lună, în alt cabinet. Cum să terminam în 5 minute? Am intrat în panica grav.

Totuși, atunci când am văzut calmitatea cu care lucra, m-am relaxat, am făcut gura mare și am așteptat să înceapă chinurile. Am auzit un trosnit mic și scurt de rădăcini osoase care au cedat foarte repede, apoi am scos și jumătatea de de molar de minte și aia a fost tot.

Pansamente și trimis acasă.

Recomandări post extracție

Grație anesteziei nu am simțit niciun fel de durere. Post extracție am luat o singură pastila de ibuprofen pentru a reduce inflamația, însă dureri n-am avut deloc, nici măcar peste weekend.

Partea mai ciudată și putin amuzantă este că mă tot întorceam în cabinet deoarece la locul extracției nu se forma cheag de sânge. Tot dădea pe afară și mă trezeam cu gura plina de salivă și sânge.

E o senzație oribilă, lichidul este foarte vâscos, are gust metalic și îmi era frică să scuip sau să clătesc gura. Nu voiam să fac ceva greșit care să afectez locul extracției deoarece știam că acolo trebuie neapărat să se formeze un cheag de sânge, consistent, aproape ca un dop.

A doua zi am fost la un control, a verificat locul respectiv iar lucrurile erau în regulă. Trebuie doar să ai grijă să ți pansamentul strâns pentru jumătate de oră sau o oră (în funcție de cât iți recomanda medicul), să nu te speli pe dinți în ziua respectivă (12 – 24 ore), să te hidratezi foarte bine dar totuși să nu folosești paie sau să mănânci cu zona respectivă.

Dacă vă apucați de lucrări dentare cumpărați-vă neapărat un blender! Orice blender! Vă garantez că o să vă facă viața mai ușoară. Recomand smoothe-uri, sucuri de morcovi, banane, alimente moi, legume și fructe băgate la blender, supe ușoare iar după două săptămâni puteți trece înapoi pe shaorma.

Oricât de dubios sună, nu sugeți chestii după extracție, nici alimentare, nici non-alimentare. :))

Și un mic material video pe care l-am făcut la câteva zile după intervenție. Puteți vedea că aveam dificultăți de vorbire, estetic arătam foarte urât și mă simțeam groaznic să deschid gura de fiecare dată când vorbeam.

Îmi poți susține munca printr-o donație directă pe Ko-Fi, sau achiziționând produse de la eMag și PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.