software gestiune facturare magazin
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

În mintea unui conspiraționist…

Câți dintre voi aveți prieteni care cred tot felul de teorii ale conspirației despre extraterestrii, oculta mondială și tunelurile dacice?

Hai să vă spun o poveste despre cum am încercat să intru în mintea unui conspiraționist.

În urmă cu ceva ani eram în căutarea unui om care să facă documentare tehnică pentru compania unde eram angajat. După o serie de mici interviuri au fost alese câteva persoane care păreau cât de cât pregătite în IT.

Nu era mare inginerie. Documentarea produselor este o procedură simplă, de cele mai multe ori repetitivă, însă necesită multă atenție.

Din grupul de oameni selectați a fost ales cu un individ care avea deja experiență (din spusele lui) în administrarea de site-uri, cunoscând și câte puțin html. Eu nu aveam putere decizională și nici nu a fost prezent la interviuri.

Treaba mea era să instruiesc persoana selectată pentru poziția respectivă. Practic trebuia să îl învăț procedurile interne, cum se documentează corect un produs, cum se utilizează platforma de administrare folosită și câteva particularități ceva mai specifice.

Din prima zi îmi mi-am dat seama că ceva nu este în regulă. Îi explicăm teoretic ce trebuie să facă, apoi îi făceam o demonstrație practică însă nu era capabil să rețină toți pașii.

Am zis că nu e o problemă și că în timp intervine rutina. Din păcate nu era o piesă de lemn neșlefuită pe care să o pot contura așa cum trebuie. Pur și simplu nu era capabil să facă alegeri logice bazate pe raționament.

În afară de a copia informațiile dintre o parte în alta, nu își punea întrebări dacă e bine sau nu e ceea ce face.

Dacă produsul pe care îl documenta avea, să zicem, 3 mufe USB, iar locul de unde își culegea informațiile specifica faptul că are doar una, deși avea produsul în față și putea să verifice, copia greșit.

L-am supervizat aproape o lună. În timpul ăsta am corectat cam 70% din toate produsele documentate de acesta. Deși am încercat să îl fac să gândească logic și să își verifice munca, nu am reușit.

În timpul programului de lucru este inevitabil să apară diferite conversații personale. Din păcate în acest caz majoritatea duceau către conspirații.

Vă spun, individul este hardcore din punctul ăsta de vedere. Susține că Pământul este plat, extratereștri există, reptilienii sunt infiltrați printre noi, dacii avea o tehnologie cu laser, nimeni nu aterizat pe luna iar oculta mondială, masonii și Illuminati au ceva cu românii.

Era aproape imposibil să porți o conversație despre orice subiect fără să se ajungă la o conspirație. Întotdeauna cineva era în spate, cineva dorea să facă rău, să ne controleze cumva gândurile și libertățile.

Cam același idei și teorii reciclate la infinit le vedeți prin toate grupurile de conspiraționiști. Nu contează câte dovezi și argumente științifice le aduci, întotdeauna vor răspunde cu contraargumente bazate pe nimic.

Cum nu era suficient să creadă diferite aberații, avea și câteva site-uri proprii unde publica tot felul de clipuri video și materiale conspiraționiste. Practic, avea o clonă de Youtube doar pentru conspirații.

Nu își folosea numele real ci diferite aliasuri, pentru că nu-i așa, suntem cetățeni suverani, născuți viu, nu recunoaștem codurile de bare pe care ni le alocă guvernul. Vor să ne controleze prin cipuri cu CNP.

Aproape o lună am incercat să întru in mintea unui conspiraționist. Cu toata pasiunea mea pentru psihologie, n-am reușit decât să zgarii puțin la suprafață. Poate că nici nu era cazul să încerc mai mult, poate chiar nu era nimic dincolo de suprafață iar individul respectiv se reduce doar la atât, ceea ce mi se pare foarte trist.

Culmea e că, dincolo interese politice și de câțiva oameni suparati, cam asta văd prin mulțimea de oameni de la proteste. Înțeleg supărarea pe anumite măsuri aberante, înțeleg frustrarea oamenilor care au rămas fără un loc de muncă (la rândul meu sunt în aceeași barcă) însă nu văd substanță dincolo de ce se vede la suprafață…

Trist. Foarte trist.

Sursa foto: freepik

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.