software gestiune facturare magazin
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Laptopul tau se incinge?

Toti detinatorii de laptop-uri, aproape fara exceptie, au fost afectati cel putin o singura data de catre supra incalzirea laptop-urilor acestora. Iar daca sunt gameri ca mine, e si mai rau!

Motivul pentru care laptop-ul tau se incinge poate varia, insa printre cauzele principale domina lipsa unui sistem de racire corespunzator. Ceea ce inseamna (cel putin pentru mine) ca vina este a producatorului. Din pacate, producatorii nu vor sa auda ca au facut economie de aluminiu/cupru sau ca n-au facut ventilatia cum trebuie. Pentru ei este important sa vanda. Sa zicem ca-i o chestie legata de consumerism. Din fericire, daca esti norocos, iti poti asigura o racire mai buna prin diferite metode.

In primul rand, daca laptopul tau se incinge, trebuie sa iti dai seama de ce. Inamicul principal este praful! Sute de scame, par, etc, combinate cu praful si umezeala, se depun in fantele de evacuare ale radiatoarelor, ceea ce face ca fluxul de aer cald sa nu mai iasa cum trebuie. Iti recomand sa iti cureti periodic laptopul si sa verifici cu grija radiatoarele si chiar paletele ventilatoarelor. (mare grija insa! majoritatea sunt extrem de firave)

Daca praful nu este problema, atunci fie n-ai un flux de aer suficient de mare, fie radiatorul este subdimensionat. Indiferent de motiv, una dintre solutiile cele mai bune este achizitionarea unui cooling pad pentru laptop. De ce? Deoarece ventilatoarele unui cooling pad iti vor “sufla” aerul rece de sub laptop, prin fantele de admisie pozitionate de cele mai multe ori in partea inferioara, in laptop. In felul asta, temperatura interioara a laptopului este micsorata, iar sistemul de racire intern este ajutat practic de cel exterior.

img182379_11062013141121_0_350x350c_f7apRecomand achizitonarea stand-urilor cu ventilatoare cat mai mari sau a celor cu ventilatoare care se pot muta. Personal am facut greseala de a achizitiona un cooling pad care imi sufla aerul degeaba, intr-un loc in care nu aveam fante de aerisire. Asa ca, mare atentie!

DeepCool N2000 IV este o alegere buna si ieftina. 99 lei la eMAG.

Inca o solutie, de data asta pe partea de software, este “subclock-area” procesorului. Pentru mine aceasta ultima solutie a fost unica eficienta. Laptop-ul meu, HP Pavilion DV6, ceva fancy dar de tot rahatul (din punct de vedere al constructiei), are un procesor ce ruleaza la 2200 MHz in mod nativ, capabil sa urce la 3100 atunci cand turbo este activ.

Am instalat ThrottleStop, am setat multiplicatorul la 15 si mi-a rezolvat problema (temporar). Acum, procesorul nu mai urca pana la 3100, ci se opreste la 1500 de MHz. Este evident ca nu mai are la fel de multa putere de procesare, insa e un i7, iar cele 8 thread-uri fac fata la orice as da in ele, chiar si la 1500 MHz.

2 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.