software gestiune facturare magazin
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Lectie de incompetenta

In ziua de astazi sunt prea putini oameni care lucreaza sau sunt pe cont propriu, in afara unei ierarhii careia se supun zilnic. Si spun asta deoarece in fiecare zi avem de a face un circ aglomerat de etalare a puterilor, a relatiilor angajat-sef si indiferent cum am privii, peste tot sunt bisericute de zeci, sute sau mii de oameni, subordonati. Iar in toata aglomeratia asta toata lumea incearca sa prinda locuri cat mai inalte in ierarhie.

Si tocmai citeam o vorba la Mister Geo pe Facebook, spunea asa: “Inca un om caruia nu-i pasa nimeni de el. Dupa cum e si normal, bineinteles.” Ii dau dreptate, iar meseria cea mai grea este probabil aceea de a fi parinte, deoarece oricat de tare ai incerca sa iti feresti progenitura de probleme, vine un moment in care realizeaza ca viata este a dracului de grea si nimanui nu ii pasa de tine. Esti inca o furnica din praful stelar imprastiat prin univers si numai tu o sa stabilesti regulile jocului pe care il alegi.

Indiferent de inclinatiile tare, de munca pe care alegi sa o faci si de pasiunile pe care le ai, o sa iti doresti libertate. Deoarece libertatea iti da senzatia de independenta, insa uneori independenta te poate face sa actioneze exact in directia opusa asteptarilor celor din jur. Iar asta poate fi bine sau rau, totul depinde de situatie.

Pentru ca oriunde te-ai afla, intr-o companie, acasa, institutie publica sau in parc, mereu se vor gasi niste capcauni care te vor ameninta sau provoca prin anumite mijloace, iar atunci, independenta ta iti poate fi de folos. Insa atunci cand esti doar subordonat unui grup, te poti gasi in masura in care tot ceea ce poti face este sa strangi din dinti si sa suporti.

Uneori ne lovim de persoane incompetenet peste tot, iar ele sunt din belsug, in orice domeniu. Si ne intrebam de multe ori: “De ce?”. In opinia mea, si probabil si a altor genii ca mine, as spune ca fiecare dintre noi o sa promoveze pana cand o sa atinga cel mai inalt nivel de incompetenta. Sunt praguri peste care nu putem trece, insa ne dorim. Probabil cel mai bine ar fi sa ne pastram activitatea in anumite limite, sa nu tindem mereu catre extreme si promovari absurde.

O persoana aflat intr-o pozitie de conducere si care si-a atins cel mai inalt nivel de incompetenta, o sa incerce sa pastreze starea prezenta si relatia cu subordonatii. Iar toate astea deoarece buzunarul lui depinde de subordonati mai competenti ca el! Toata organizarea asta se bazeaza pe sisteme aparent perfecte, insa atunci cand schimbi unghiul din care privesti, se pot observa multe probleme.

As putea sa dau o serie lunga de exemple pentru a ma face inteles, insa nu stiu daca are rost pentru ca nu simt ca acest articol o sa fie apreciat prea mult. Asa ca aleg sa ii las pe cei care citest acest articol sa se gandeasca putin la cele spuse de mine si daca se poate, sa imi lase comentarii cu privire la ce parere au despre subiectul asta.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.