magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Mecanismul de raportare #nofake al MCID a dispărut subit – Cine are de câștigat?

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat, în luna mai, mecanismul de raportare #nofake, o inițiativă inedită și primul astfel de proiect din România, menit să faciliteze raportarea conținutului fals sau inadecvat pe rețelele de socializare. Acest mecanism oferea posibilitatea cetățenilor de a transmite sesizări cu privire la deepfakes, înșelătorii online, conținut electoral fals, discurs instigator la ură și alte tipuri de conținut dăunător, pentru ca acestea să fie analizate și transmise prioritar către platformele sociale sau instituțiile competente.

Comunicatul de presa publicat de catre Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID)
Comunicatul de presa publicat de catre Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) – il gasiti aici.

De ce era important mecanismul #nofake?

Importanța acestei inițiative era evidentă, având în vedere numărul uriaș de utilizatori români de Facebook, Instagram, TikTok și YouTube, precum și valul de dezinformare din mediul online. Un exemplu concret este cel al deepfake-urilor legate de investiții false sau medicamente miraculoase, care au fost semnalate prin acest mecanism și transmise platformelor pentru o rezolvare rapidă. De asemenea, având în vedere contextul electoral, mecanismul juca un rol cheie în combaterea manipulării și a dezinformării în campaniile electorale.

Un aspect esențial era faptul că, deși MCID nu avea puterea de a elimina conținutul direct, sesizările transmise prin #nofake erau prioritizate, reducând semnificativ timpul de reacție al platformelor. Cu alte cuvinte, acest mecanism era un instrument de protecție a cetățeanului în fața dezinformării, contribuind la un mediu online mai sigur.

De ce a dispărut mecanismul #nofake?

Problema majoră este că, deși acest mecanism se poate dovedi eficient într-o democrație funcțională, acum nu mai este disponibil. Un utilizator Facebook a semnalat în urmă cu aproximativ opt săptămâni că pagina platformei returnează eroarea „404 – Pagina nu a fost găsită”, ceea ce indică faptul că aceasta a fost închisă la scurt timp după alegerile din România.

Puteți găsi postarea făcută de MCID pe Facebook, unde este prezent și comentariul la care fac referire, accesând acest link.

Am facut si un screenshoot ca nu se stie cum dispare comentariul.
Am facut si un screenshoot ca nu se stie cum dispare comentariul

 

Această dispariție subită ridică mai multe semne de întrebare:

  1. Cine a luat decizia de a opri mecanismul #nofake și de ce?
  2. Cum este posibil ca, după un an plin de propagandă și dezinformare, un astfel de mecanism să fie desființat în loc să fie consolidat?
  3. De ce MCID nu a făcut niciun anunț oficial despre închiderea platformei?
  4. De ce presa nu a scris nimic despre închiderea platformei?

Cine are de câștigat din închiderea platformei?

Este evident că dispariția #nofake avantajează exact acele entități care profitau de pe urma dezinformării: rețelele de escrocherii financiare, promotorii de medicamente false și cei care doreau un mediu digital fără mecanisme eficiente de control. Mai mult, în contextul electoral, închiderea acestui mecanism lasă un vid de reglementare care poate favoriza manipularea opiniei publice.

Dacă mecanismul și-a dovedit eficiența prin reducerea timpului de reacție a platformelor de la săptămâni la câteva ore, atunci cine avea interesul să nu mai existe această facilitate? Poate platformele sociale, care evită astfel responsabilitatea unui răspuns rapid la raportări? Poate anumiți actori politici sau economici care aveau de pierdut de pe urma demascării conținutului fals?

Faptul că mecanismul #nofake nu mai este disponibil ridică serioase semne de întrebare despre intențiile celor care l-au desființat. Este esențial ca MCID să ofere explicații clare despre ce s-a întâmplat cu platforma și de ce nu mai este operațională. Până atunci, putem doar să presupunem că închiderea sa a fost convenabilă pentru anumite grupuri care nu au nimic de câștigat din transparența și combaterea dezinformării.

Îmi poți susține munca printr-o donație directă pe Ko-Fi, sau achiziționând produse de la eMag și PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.