Mobilier de baie – planuri pentru casa de la țară
|In acest moment am început să caut mobilier de baie și să cercetez cam ce costuri implică realizarea de la zero a unei băi.
Pentru mine anul ăsta a fost un „du-te, vino” continuu între București și Brezoaele. De fiecare dată când sunt la țară analizez câte puțin din lucrurile pe care aș vrea să le rezolv pentru a îmbunătăți calitatea vieții.
Lucruri precum apa menajeră, un sistem centralizat de încălzire și baia pusă la punct vin deja la pachet cu apartamentul în care locuiești. Atunci când ești la țară, mai ales într-o casă veche, trebuie să investești pentru a avea toate aceste lucruri.
Casa în care locuiesc este formată din două parți individuale. Deși sunt lipite au intrări separate și nici nu se pot lega cumva intre ele într-un mod rezonabil.
Pentru a putea explica mai ușor am desenat planul casei într-o aplicație gratuită de pe internet.
Din punctul meu de vedere cea mai bună soluție este construirea unei băi. In felul asta cele două corpuri de casa pot să funcționeze independent una de alta.
Treaba asta implică împărțirea pe jumătate a uneia dintre camere, realizarea instalației de apă, fosa septică si desigur, achiziționat mobilier de baie.
Cea mai logică alegere este sufrageria deoarece se află la jumătate și este destul de inutilă. Se poate trage un perete pe jumătate, ușile duble se înlocuiesc cu uși simple iar in partea din dreapta a peretelui se face un vestibul cu rol de dressing și intrare către baie.
Vedeți imaginea de mai jos pentru a înțelege la ce mă refer.
Nu aruncați cu pietre. Știu ca arată urât dar este suficient de detaliată pentru a înțelege ce am în cap.
Din cât mă pricep eu la arhitectură cred că lucrurile pe care le-am schițat sunt perfect realizabile. Nu afectează structura de rezistenta a casei, ba chiar o întărește, oferă utilitate unei camere care oricum sta degeaba iar in stânga se poate face o bucătărie.
Soluția schițată de mine este cât se poate de logică mai ales că la 4 metri in stânga se află limita proprietății, adică gardul și șoseaua. Ceea ce înseamnă acces rapid la viitoarele rețele de gaz, apă și canalizare.
Totuși să revenim la subiectul principal, mobilierul de baie
Ce mobilier de baie să aleg?
În privința mobilierului de baie aș merge pe chestii simple și cu design cât mai minimalist, fără prea multe culori sau chestii fancy.
Încă nu m-am hotărât dacă alegerea cea mai bună este o cadă sau un duș pe colt, însă e bine că spațiul îmi oferă suficient loc de manevră pentru ambele situații.
Dacă aleg un duș, economisesc puțin spațiu iar în dreapta, în loc de vestibul, pot să fac un dressing mai încăpător. Totuși aș prefera o cadă pentru diferite alte motive, printre care și cele financiare, dispunând deja de o cadă care stă efectiv neutilizată.
In ceea ce privește restul, aș alege un vas de toaletă cât mai simplu și un lavoar care să aibă un dulap generos sub el, ambele montate pe podea.
Deși mobilierul de baie cu montură pe perete vine cu anumite avantaje, aș prefera sa le pot muta cu ușurință pe viitor. Tocmai din acest motiv, m-am hotărât deja că nu doresc sa lucrez pe țeavă din PPR ci pe o soluții mai puțin utilizate in Romania, PEHD sau PEX.
Ambele sunt țevi din polietilenă dar spre deosebire de PPR sunt flexibile. Pe lângă asta nu ai nevoie de instrumente speciale pentru a face o simplă reparație la baie. Deci scap de bani aruncați aiurea pe diferite scule sau pe chemat un instalator.
Ca orice om normal, am început să inspectez sfântul Google. După câteva click-uri am dat de Savini Due, un producător românesc de mobilier de baie ale cărui produse le-am văzut prin-un magazin de bricolaj acum ceva timp.
Ba chiar mi-am adus aminte de o campanie pe care Savini Due a desfășurat-o in vara anului 2018. Foarte drăguț spotul lor.
Și că tot spuneam de mobilier de baie cu montură pe perete, majoritatea colecțiilor prezentate pe siteul acestora sunt suspendate. Din punct de vedere vizual sunt absolut superbe și par că plutesc în aer.
Îmi plac foarte mult oglinzile din colecția Armonia, sunt extrem de atragatoare, in special datorită formei pe care o au ramele dar si a iluminării cu LED incorporate in acestea. Mi se par extrem de frumoase.
Uitându-mă pe detaliile tehnice ale produsului am realizat că nu-i doar frumos ci și bine realizat. Toate ușile si sertarele dispun de sistem de închidere amortizată pentru a nu face zgomot (e un fel de soft close), corpurile sunt realizate 100% din MDF, lavoarele sunt din compozit ceramic iar polițele sunt din sticlă.
Nu pot spune că-mi place in mod special design-ul curbat pe care l-au ales, însă faptul că sunt realizate din MDF mă bucură. Spre deosebire de PAL, MDF-ul este mult mai greu și mai rezistent.
Din experiența proprie este foarte fain de lucrat pe MDF. Dacă aș alege să-mi fac mobila de unul singur, clar aș alege să folosesc predominant MDF, nu PAL, deși este mai scump.
Momentan nu-mi permit sa fac investitiile de mai sus, insa pot in continuare sa analizez ce solutii exista si sa planific din timp fiecare pas.
Voi ce sugestii aveți?
Bun articolul. Multu pentru idei de mobilier.