magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Necesitatea unei centrale termice pe GPL în mediul rural

Atunci când trăiești într-un oraș, nu prea iți pui probleme legate de apa menajeră, de căldură sau de alimentarea la rețeaua electrică. În general toate astea vin la pachet cu spațiul în care locuiești, fie ca e vorba de o casă sau de un bloc.

E drept, uneori mai sunt probleme care de regula sunt reparate rapid de către municipalitate sau de către companiile responsabile cu distribuția, însă în mediul rural lucrurile stau cu totul altfel.

Companiile însărcinate cu distribuția de curent electric fac investiții tardive, colectarea lasă probabil de dorit iar în ceea ce privește distribuția de gaz putem zice că este o raritate în satele din Romania.

Prin urmare, fiecare trebuie să se încălzească așa cum poate, fie cu lemn sau cărbune, fie electric, fie cu gaz dacă există distribuție.

Încălzire cu gaz, lemn sau electricitate?

În ceea ce privește încălzirea cu lemn, deși este o soluție destul de accesibilă, se vede cât sa poate de clar, sau mai bine spus, se simte creșterea prețului. Cel mai probabil este cauzată de către defrișările masive care au accentual lipsa găsiri de lemn pentru foc.

Padure taiata in Maple Ridge BC
Padure taiata in Maple Ridge BC. Sursa: Sourvenir Pixels

Copacii cresc foarte greu și o sa dureze zeci de ani pana când vom reîmpăduri ceea ce s-a tăiat. Chiar și dacă plantăm câte zece copaci pentru fiecare copac tăiat, tot rămânem fără suficient lemn deoarece nu putem grăbi creșterea.

Personal cred că trebuie să ne concentram atenția pe soluții mai bune de încălzire. Un exemplu bun îl reprezintă sursele de energie regenerabile bazate pe panouri solare, pompe de căldură dar și respectarea unor norme de construcție pentru case pasive. Problema o reprezintă costul.

Deși sunt foarte bune, panourile solare sunt prohibitive din punctul de vedere al prețului, mai ales pentru oamenii din mediul rural. În prezent nu există suport real din partea guvernului pentru a face posibilă achiziția acestora în masă, ci doar tentative timide prin câteva programe cu fonduri limitate.

Singura alternativă reală pentru milioanele de locuințe din mediul rural o reprezintă gazul. Chiar și aici există o problemă, nu prea avem rețele de distribuție pentru gaz.

Prin urmare, cine vrea să renunțe la încălzirea pe lemn trebuie să își achiziționeze centralele termice pe GPL și să încarce periodic câteva butelii cu gaz.

Unde se găsesc centrale termice pe GPL?

Cam peste tot. Găsirea unei centrale termice pe GPL nu este o problemă. Ba chiar exista kit-uri de conversie pentru centralele termice pe gaz, însă trebuie să aveți mare grijă cu soluțiile improvizate deoarece pot fi un adevarat pericol dacă nu sunt executate conform cu specificațiile tehnice.

Cel mai bine este să achiziționați direct o centrală termică pe GPL de la un furnizor autorizat, deoarece este concepută din start să funcționeze cu acest tip de gaz, costurile sunt identice și e mai ușor de pus în funcțiune.

De exemplu, centrale termice pe GPL găsiți aici: https://www.quickshop.ro/centrale-termice-pe-gpl-c425-p1

Cea mai ieftina centrală termică cu funcționare pe GPL comercializată de catre QuickShop este Motan Sigma 24 Erp de 24 kW și costă 2390 lei (prețul include o reducere de 165 lei).

Centrala termica pe GPL Motan 24kw
Centrala termica pe GPL Motan 24kw

Practic, centrala este una convențională cu tiraj forțat, poate dezvolta pană la 24 kw de energie termică, dispune de un instant prin care produce apă caldă menajeră și vine la pachet cu două elemente importante.

În primul rând dispune de duze GPL pentru centrale termice Motan Sigma. Aceste duze permit conectarea unei butelii la intrarea de gaz a centralei, pentru a face astfel alimentarea într-un mod corespunzător.

Kit 11 duze si 11 garnituri pentru centrala termica GPL
Setul conține 11 duze și 11 garnituri pentru funcționarea centralelor Motan, modelul Sigma, pe GPL.

Nu mă pricep prea bine la instalații, însă duzele astea probabil că asigură un debit corespuzător de gaz pentru a efectua o ardere curată. În cazul în care este prea putin sau prea mult gaz în camera de ardere, pot apare diferite probleme și complicații.

De asemenea, schimbarea duzelor pentru conversia unei centrale pe gaz metan cu cele pentru GPL trebuie făcută numai de către firmele de service autorizate.

Kit evacuare gaze arse și admisie aer proaspăt pentru centrale termice convenționale Motan Sigma
Kit evacuare gaze arse și admisie aer proaspăt pentru centrale termice convenționale Motan Sigma

În al doilea rând, ni se asigura un kit evacuare/admisie pentru centrale Motan, corespuzător cu centrala aleasă. Deși pare simplu să dai o gaura într-un perete pe unde lași să iasă noxele, e mai complicat și implică totuși oleacă de calcul ingineresc. Kit-ul simplifică toată treaba asta.

Pe lângă centrală vă recomand să cautați o o butelie pentru gaz GPL, de preferat una cât mai încăpătoare ca să nu faceti mereu refill.

Dacă tot am menționat de QuickShop e bine de știut că sunt prezenți pe piață din anul 2006 și sunt specializați în comercializarea de centrale termice, panouri solare, boilere, aparate de aer condiționat, pompe de căldură și alte echipamente de încălzire și climatizare.

Am fost surprins să văd ca au sediul aproape de mine, chiar lângă București, mai exact în Dragomirești Vale pe strada Cireșului nr 14, deci ii puteți vizita oricând pentru consultanță sau service.

Fiind o perioadă dificilă, nu strică să ii sunați înainte la 0765.277.006 pentru a afla programul de lucru.

Vă recomand și clipul următor, tot despre ei.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.