magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Panouri solare gratis. Cum rezolvăm criza energetică?

Este cât se poate de clar că în viitorul apropiat consumul de energie electrică va crește exponențial.

Pe de o parte avem industria auto, mai exact mașinile electrice, care trebuie încărcate constant cu enegie. Pe de altă parte, sistemele de încălzire convenționale, adică pe gaz, cărbune, lemn și combustibil, sunt mult mai periculoase și costurile de funcționare vor crește. Combustibilul, indiferent de natura lui, se va scumpi.

Pe termen scurt pare că investiția în sisteme de încălzire electrice, aici putem include și pompele de căldură, nu este rentabilă, costă mult și nu recuperezi investiția.

Pe termen lung însă investiția face mult sens. În primul rând totul este automatizat. Nu îți mai bați capul cu achiziționarea combustibilului, nu mai trebuie să spargi lemne, nu mai trebuie să alimentezi periodic centrala sau soba, nu te mai murdărești și nici nu mai poluezi. Deși mă îndoiesc că îi pasă cuiva de poluare când tremură de frig.

Prin urmare, dacă vrem să avem energie ieftină, căldură și o viață confortabilă, trebuie să investim în sisteme fotovoltaice, eoliene, hidro și panouri solare care produc apă caldă.

Sistem panouri fotovoltaice in grid la eMag
Sistem panouri fotovoltaice in grid la eMag

Programele de finanțare ale statului sunt bune. Problema este că foarte mulți oameni nu le pot accesa. Foarte mulți proprietari de case care nu au titlu de proprietate și nici impozitele plătite la zi. Ca să accesezi finanțare trebuie să ai casa pe numele tău, nu pe numele lui bunicul, să nu ai datorii la impozitul local și eventual să mai adaugi o parte din bani.

Nu cunosc o statistică exactă în ceea ce privește titlurile de proprietate, însă cred că peste 50% din populație nu au succesiunile făcute. Lucrurile astea costă, nu teribil de mult dar suficient cât să descurajeze o mare parte dintre doritori.

Deasemenea, sunt foarte multe situații când ai un verișor sau un frate, care are cotă parte din moștenire și nu vrea să semneze pentru că sunteți certați, te urăște sau pur și simplu este nesimțit și nu-i pasă.

Tocmai de aceea regulamentul de finanțare mi se pare aberant. Mi se pare că legea a fost pur simplu făcută fără o evaluare reală „in stradă”. Fără să țină cont de oamenii care chiar au nevoie de subvenție. Pe de altă parte, poate că fix ăsta a fost interesul statului, deși n-aș vrea să cred că statul lucrează împotriva poporului.

Cea mai bună soluție pe care o văd este implicarea sectorului privat. Nu cred că statul se va răzgândi prea rapid să arunce cu bani către populație.

Companiile mari care sunt producătoare de energie, poate chiar și distribuție, ar putea face investiții în panouri solare fotovoltaice dar găzduite direct de către consumatori.

Te duci la om acasă, îl întrebi dacă vrea panourile solare gratis iar dacă răspunsul este unul pozitiv te apuci de montat. Fie ii oferi energie gratuită, fie la jumătate din prețul pieței.

În felul ăsta, compania își dezvoltă un sistem de producție de energie descentralizat, rețelele de transport se dezvoltă la rândul lor și toată lumea are de câștigat.

Plus că, o companie gigant poate să facă investițiile astea pe credit sau pe subvenții mult mai mari. O companie precum Hidroelectrica poate solicita suport din partea statului dar și a diferiților investitori pentru a moderniza infrastructura actuală dar și identifica noi surse.

De exemplu am putea avea o mulțime de mini hidrocentrale prin toată țara. Pe la 22 ani, plimbându-mă pe malul Dâmboviței în comuna Brezoaele, obișnuiam să analizez diferite locuri unde credeam că se pot face astfel de investiții.

Din punctul meu de vedere, dacă vom ajunge într-adevăr la o criză energetică în Romania, se datorează nu lipsei de bani ci incompetenței. Ne blocăm in hârțoage încercând să găsim metode prin care să delapidăm niște bani.

Revenind la panouri solare, încercați să vă imaginați câtă energie electrică ar putea produce acoperișurile tuturor blocurilor dintr-un oraș. Fiecare asociație de proprietari ar putea să facă proiecte pentru așa ceva. Dar ne întoarcem din nou la problema de fond, incompetența oamenilor dar și a statului de a asimila rapid fondurile.

Mai vrei soluții? Mai am.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.