magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Cum e viata cu pivoti si coroane dentare? (III)

Înainte de a merge la dentist m-am apucat să caut diferite informații și relatări ale altor persoane care au trecut prin astfel de proceduri.

Eram curios ce simți atunci când ți se pune un pivot dentar, din ce materiale sunt realizate, cât rezistă, dacă există dureri și cum iți influențează rutina zilnică.

Din păcate, majoritatea se rezumă la „doare sau nu doare”, așa că am apelat la cea mai potrivită persoană pentru a-mi satisface curiozitățile, medicul meu dentist!

Prin urmare, Dr. Ciobanu Ion a avut o sarcină dificilă, pe lângă lucrările dentare propriu zise, mi-a răspuns la diferite întrebări pe care le-am avut pe parcursul intervențiilor. Sper că nu l-am bătut la cap prea tare și sper sper că am fost un pacient cooperant.

In articolele anterioare despre lucrările dentare v-am povestit despre carii, tratamentele de canal, sigilarea dinților și extracții, în continuare voi răspunde întrebărilor menționate mai sus.

Există situații când nu este necesară utilizarea unui pivot și a unei coroane, de exemplu atunci când dintele este întreg, adică pereții acestuia sunt încă ok iar integritatea nu este compromisă. Din păcate eu n-am avut norocul ăsta.

Ce simți când ți se pune un pivot dentar?

Imediat după ce canalul unui dinte a fost sigilat, dacă radiografia de control este în regulă, se trece la următorul pas, restaurarea dintelui.

În primă fază, bucata de dinte rămasă trebuie șlefuită. Am putea spune ca forma acestuia trebuie preparată special pentru a găzdui pivotul.

Exista diferite tehnici de șlefuire (sub gingivală, supra gingivală etc) însă nu știu cum, când sau de ce se alege o tehnică anume. Vă poate lămuri mai bine un medic dentist deoarece se alege în funcție de caz.

Doare șlefuirea?

Ce vă pot spune este că tehnica de preparare sub gingivală este destul de dureroasă dacă nu ești anesteziat. Nu se compară cu o durere de măsea sau cu o extracție „pe viu”, ci este mai degrabă o usturime destul de deranjantă, cauzată de freza care se atinge din când în când de gingie.

Eu am vrut să experimentez pe propria piele, sau mai bine zis pe propria gingie, cât de mult doare și dacă rezist fără anestezie. Am trecut cu bine prin 3 astfel de șlefuiri, toate într-o singură ședință, fără anestezie.

Nu recomand fără anestezie decât dacă aveți un fetiș pentru durere.

Realizarea pivoților și cimentarea lor

Pivoții dentari pot fi prefabricați sau realizați de către tehnicianul dentar în urma unei amprente. Aceștia sunt confecționați din diferite aliaje metalice nenobile, de exemplu Crom, Cobalt, Nichel, sau aliaje din metale prețioase precum Aur sau Titan, mai nou și din Zirconiu, fibră de cuarț sau fibră de sticlă.

Din motive care țin strict de costuri, am ales pivoți metalici (cred ca sunt din CrCo).

Imediat după ce dinții au fost în prealabil șlefuiți și preparați, dentistul a luat o amprentă generală, apoi încă una doar pentru cei trei dinți pe care trebuiau puși pivoții.

Amprenta dentară este un mulaj realizat dintr-un material ușor cauciucat care ia forma dinților. Nu doare, nu am simțit niciun gust neplăcut sau specific, însă este posibil să salivați destul de mult până când se întărește materialul (câteva minute).

Cam asa aratam in timp ce se lua amprenta dentara
Cam asa aratam in timp ce se lua amprenta dentara

In funcție de disponibilitatea tehnicianului dentar cu care lucrează medicul vostru, pivoții pot fi realizați (de regulă 3) în câteva zile, poate o săptămână dacă este super aglomerat.

Imediat ce au ajuns în cabinet, dinții vor fi curățați și dezinfectați, apoi pivoții vor fi cimentați.

Asa arata suportul în care au fost pivoții metalici
Asa arata suportul în care au fost pivoții metalici

Cimentarea durează câteva minute și nu doare. Totuși, cimentul dentar are un gust specific, n-as zice tocmai plăcut iar dacă nu-i înlăturat imediat, se întărește al naibii de tare și e aproape imposibil de curățat acasă.

Nu vă recomand să insistați cu periuța de dinți pentru a curăța resturile de ciment dentar lipit de dinte, pivot, gingie sau de obraz deoarece vă puteți zgâria.

Spălați-vă normal pe dinți. Excesul de ciment se duce singur în câteva zile.

Realizarea și cimentarea coroanelor dentare

În funcție de situație este posibil ca pivoții să fie imediat preparați pentru a lua următoarea amprentă, cea pentru coroane. Prepararea pivoților înseamnă încă o șlefuire, deci iar se lasă cu putin sânge și gingie supărată. Partea bună este ca pregătirea lor se face super rapid iar cu anestezie nu simți nimic.

Puteti vedea pivotul metalic proaspat slefuit (premolar dreapta jos)
Puteti vedea pivotul metalic proaspat slefuit (premolar dreapta jos)

In cazul meu, șlefuirea pivoților din dreapta jos, un premolar și doi molari, a fost realizată imediat după cimentare iar în următoarea săptămână am cimentat provizoriu cele 3 coroane.

A durat ceva mai mult restaurării dinților superiori. Fiind vorba de o punte formată din 11 elemente susținute de 8 dinți, au fost necesare 8 tratamente de canal și realizarea a 3 pivoți.

Ideal ar fi fost ca în partea superioară, acolo unde am dinți lipsa, să pun 3 implanturi. La fel și în stânga jos, unde a trebuit să scot cele 2 masele, câte un implant dentar pentru fiecare măsea, după 3 luni capa de vindecare și apoi coroane.

Prin urmare, pentru o perioada de o lună și ceva, zâmbetul meu a fost unul „metalic”.

3 pivoti metalici in partea superioara
3 pivoti metalici in partea superioara

Partea bună este că în timpul asta n-am avut dureri, ci doar o mica senzație de corp străin care dispare în câteva zile și foarte rar se simt niște „furnicături” care nu durează mai mult de câteva secunde.

Chiar și fără coroane poți manca liniștit cam orice, însă recomand ca după fiecare masă să curățați bine pe lângă pivoți bucata de smalț rămasă. E important să nu apară carii înainte de a pune coroanele.

Concluzii și recomandări

După un tratament de canal, șlefuirea, realizarea și cimentarea unui pivot durează maxim o săptămână, urmat de realizarea și cimentarea coroanei, să zicem încă o săptămâna.

E posibil ca gingia sa fie putin traumatizata în timpul șlefuirilor, nu doare în timpul intervențiilor însă ulterior puteți lua ibuprofen doar dacă este absolut necesar. Eu am luat o singură pastilă după prima șlefuire.

Inițial o să muscați cu frică din orice. Recomand evitarea alimentelor tari care trebuiesc „măcinate” intre dinți. In timp totul o să revină la normal, senzația de corp străin dispare iar dintele „fals” se simte ca și cum ar fi natural.

In cazul meu, acomodarea cu coroanele în partea de jos a durat cam o lună.

Dacă aveți întrebări sau curiozități, aștept comentarii din partea voastră pentru a le include în articol.

De asemenea, dacă sunteți în căutarea unui medic dentist bun în Bucuresti, îl recomand cu încredere pe doctor Ciobanu Ion. Il găsiți în sector 4 pe Bulevardul Alexandru Obregia nr. 3, bl M2, sc A, ap. 5, parter, in cabinetul Dr. Aristide.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
2 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.