magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

De ce este programul „Prima Chirie” un eșec și care-i soluția

Se pare că celebrul program Prima Chirie, un punct important din programul de guvernare al PSD, punct cu care am rezonat și pe care personal chiar l-am așteptat cu reală dorință și necesitate, este doar un alt eșec lamentabil din lista lungă cu fail-uri ale guvernării.

Inițial, când am citit fluturașii cu cele mai importante puncte ale programului de guvernare, m-am bucurat că un copil la prima lui acadea, sperând că în sfârșit mă voi putea muta înapoi în București. Nu a fost deloc așa cum am sperat. După ce PSD a câștigat alegerile, criteriile necesare pentru a aplica la acest program au fost făcute publice, moment în care am fost cât se poate de dezamăgit.

Asa cum am scris pe Facebook, criteriile de calificare pentru programul „Prima Chirie” sunt de așa natură încât cei care chiar au nevoie de bani să nu poată aplica. E un program care da bine la PR dar care faptic este cât se poate de inutil, implicând extrem de mult aparat birocratic.

Mai exact, pentru a putea aplica pentru acest program trebuie să mergi la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă și să te înscrii ca șomer care își caută loc de muncă. Desigur, după aprobare vei primi o indemnizație și diferite repartizări către diferite locuri de muncă, oferte de recalificare și altele. Partea stupidă este că, dacă refuzi joburile respective ți se tăie beneficiile pentru care te-ai înscris că șomer, iar aici nu mă refer la indemnizație că nu asta te interesează, scopul este înscrierea pe liste ca să poți aplică pentru „Prima Chirie”.

Apoi mai e problema distanței, deoarece agenția poate să îți ofere locuri de muncă din întreg județul, iar dacă refuzi, să zicem, un job aflat la peste 50 km, dintr-un motiv cât se poate de bun, imposibilitatea de a ajunge acolo, rămâi, așa cum spuneam, fără beneficii. Partea și mai stupidă este că programul Prima Chirie îți oferă sprijin financiar în cazul în care ți-ai găsit de lucru la o distanță mai mare de 50 km, dar este condiționat de înscrierea la ANOFM. Vedeți ironia?

În cazul meu, distanța dintre Brezoaele și București este de sub 50 km, prin urmare nu pot aplica, iar în situația descrisă de mine se află sute de mii de oameni care locuiesc pe rază a 50 km în jurul orașelor. Treabă asta e stupidă, pentru că nu discutăm despre oameni care se află în Măgurele, Chitila sau într-un cartier la periferia Bucureștiului, ci de oameni care sunt nevoiți să facă navetă dintre București și Ploiești, sau care merg zilnic către 2 – 10 km până la cea mai apropiată rută de transport, dar care nu pot beneficia de ajutor prin Prima Chirie grație geniilor din PSD care nu știu să folosească o hartă și un compas.

50 km in jurul Bucurestiului - oameni care nu pot aplica pentru Prima Chirie
50 km in jurul Bucurestiului – oameni care nu pot aplica pentru Prima Chirie

Ahhh! Să nu uit. Am zis în titlu că există soluții. Absolut!

În loc să șifonam timp, bani și hârtie prin ANOFM, nu mai bine facem un program pe bune în care colaborăm direct cu companiile care fac angajările?

Pentru că asta este cea mai simplă soluție. Imi găsesc un loc de muncă, discut cu angajatorul, îl notific de programul Prima Chirie, depun mai departe actele pentru aprobare iar dacă statul da acceptul, sumă aia de bani e livrată la salariu, urmând că statul să restituie suma de bani către angajator. Dacă se aprobă bine, dacă nu, asta e.

Avantajul e că în felul asta nu mai aleagă nimeni pe la ANOFM, nu se mai pierde timp aiurea, nu se mai consuma hârtie pentru tot felul de dosare și abureli birocratice si nu se mai dau indemnizații de șomaj inutile oamenilor care n-au nevoie de ele.

Sau… poate că ceea ce ziceam pe Facebook este de fapt fix ceea ce se urmărește.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
3 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.