magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Pute țara de „profesionaliști”. DEERectori toți.

Pe data de 9 noiembrie 2023, un tehnician din echipa companiei DEER, sau Distribuție Energie Electrică Romania, parte din Grupul Electrica, s-a prezentat pentru a înlocui contorul electric din locuința mea. Personal, am considerat această intervenție drept o acțiune complet inutilă, întrucât contorul electric anterior fusese instalat doar cu aproximativ doi ani în urmă. De ce să schimbăm ceva ce funcționează bine?

Întreaga procedură ar fi avut sens în cazul în care se hotărâse să înlocuiască exclusiv cutia de protecție transparentă, devenită fragilă și opacă în urma expunerii la radiațiile UV ale soarelui. Această deteriorare a cutiei de protecție făcuse citirea indexului de curent să devină o sarcină aproape imposibilă. Înlocuirea acestei componente ar fi reprezentat o soluție practică, fără necesitatea schimbării întregului contor electric.

Mai ales având în vedere faptul că am depus două solicitări în acest sens cu mult timp în urmă, atunci când eram abonat al Electrica SA, înlocuirea doar a cutiei de protecție transparentă ar fi reprezentat un răspuns firesc și oportun la o problemă semnalată în prealabil.

Bun Ionele, si care sunt motivele de frustrare?

Problema care a cauzat frustrarea vine din faptul că, în timpul acestor lucrări, tehnicianul a deteriorat grav sistemul de protecție la scurt circuit. Acest sistem reprezintă o măsură crucială de siguranță care activează o siguranță automată pentru a întrerupe alimentarea cu energie electrică în cazul apariției unei probleme grave, precum un scurtcircuit sau o suprasarcină. Prin faptul că a fisurat și rupt această componentă esențială, tehnicianul a pus în pericol siguranța locuinței.

Practic, acest sistem de protecție constă într-o siguranță automată care are rolul de a întrerupe alimentarea cu energie electrică în cazul apariției unor probleme, precum scurtcircuitele.

Nu am avut ocazia să fiu prezent în timpul înlocuirii contorului electric, deoarece schimbul a fost efectuat în prezența bunicului meu. Acesta mi-a prezentat procesul verbal de instalare și mi-a relatat discuția pe care a avut-o cu tehnicianul. Conform relatării, tehnicianul a precizat că nu este responsabilitatea lui să efectueze înlocuirea acelei siguranțe specifice și a sugerat că ar trebui să înaintăm o sesizare către Electrica în acest sens.

Probabil că acest „sfat” se referă la necesitatea de a contacta furnizorul meu de energie, adică compania care emite efectiv facturile pentru serviciile de electricitate. În cazul meu, acest furnizor este Hidroelectrica, nu Electrica.

Pai bine mai, Dorele, cum facem cu asumarea responsabilității?

Din punctul meu de vedere, există argumente solide care susțin ideea că responsabilitatea pentru defecțiunea provocată trebuie să fie atribuită în mod exclusiv companiei DEER. Iată câteva dintre aceste argumente:

  1. Profesionalismul tehnicianului: Tehnicianul de la DEER a fost desemnat pentru a efectua schimbarea contorului și, implicit, pentru a păstra integritatea sistemului de protecție la scurtcircuit. Este de datoria sa să se asigure că toate aspectele legate de siguranța electrică sunt respectate în timpul intervenției. Orice daună cauzată sistemului de protecție în timpul acestei operațiuni poate fi atribuită tehnicianului și, prin extensie, companiei DEER.
  2. Obligația de a aduce soluții: Atunci când o problemă survine în timpul unei intervenții tehnice, este responsabilitatea tehnicianului să găsească soluții adecvate și să efectueze reparații corespunzătoare. Refuzul de a efectua schimbarea siguranței respective și sugestia de a trimite o sesizare către Electrica indică o neglijare a datoriei și, implicit, o încălcare a standardelor profesionale.
  3. Siguranța consumatorilor: Siguranța electrică este o prioritate absolută în industria energetică. Prin deteriorarea sistemului de protecție la scurtcircuit, s-a creat un potențial risc pentru siguranța consumatorilor, inclusiv a mea și a altor gospodării din zonă în cazul unei avarii care poate produce de exemplu un incendiu. Aceasta nu poate fi trecută cu vederea.

Pe baza acestor argumente, consider că responsabilitatea pentru defecțiunea creată trebuie să fie atribuită în întregime companiei DEER, care ar trebui să își asume măsurile necesare pentru a corecta această problemă și pentru a preveni situații similare în viitor.

Hai să vă redau niște extrase dintr-un document accesibil pe site-ul celor de la DEER privind instalarea branșamentelor:

Sunt respectate aceste lucruri? Să vedem pozele cu realitatea de la fața locului.

În acest caz, înlocuirea contorului electric ar fi fost justificată doar dacă s-ar fi efectuat o modernizare semnificativă. De exemplu, implementarea unui contor inteligent, capabil să transmită automat informații despre consum prin intermediul internetului către distribuitorul sau furnizorul de energie. De asemenea, ar fi fost pertinentă înlocuirea cutiei de protecție pentru a asigura o funcționare mai sigură a sistemului.

La momentul actual, am deja înregistrate două sesizări, una adresată către DEER și cealaltă către Hidroelectrica. În ciuda acestui fapt, nu mă aștept la un răspuns rapid.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.