In urma cu ceva vreme, intre 30 octombrie si 3 noiembrie, la Romexpo s-a organizat INDAGRA. Acest eveniment reprezinta cel mai mare targ international de produse si echipamente din domeniu agriculturii, horticulturii, viticulturii si zootehnicei, unde vin o multime de oameni ce activeaza in acest domeniu. Alaturi de ei au fost si firme mari, cum ar fi Honda, John Deere, ce au venit cu scopul de a promova utilaje agricole de vanzare.

Personal cred ca agricultura este singura industrie pe care Romania o mai poate face in momentul asta, cu investitii destul de mici (comparativ cu alte domenii) pentru a fi profitabila. Nu este suficient sa ai cateva utilaje agricole de vanzare pe piata, sunt necesare subventii generoase si mult ajutor din partea statului. Lucrurile se pot îmbunătății in timp, trebuie doar sa avem grija de masuri luam.

Vecinii nostrii bulgari isi vand fermele pe 20 ~ 40 mii de euro strainilor. Sunt extrem de multi englezi si francezi care vad pe net informatii despre ei si dau navala sa investeasca. Din pacate nu mai avem nici macar ce vinde. Am lasat sute de fabrici in paragina sau le-am distrus. Trebuie sa reindustrializam ceea ce am distrus in anii precedenti si sa ne punem pe facut productie pentru export. Nu-i greu, trebuie doar sa vrem.

Romania are o suprafata agricola de peste 15 milioane de hectare, din aceastea doar 10 sunt ocupate de terenuri arabile, iar jumatate din cele zece nici macar nu sunt lucrate. Aceasta situatia s-a constatat dupa o evaluare ce a avut loc la nivel national in anul 2008, poate lucrurile s-au mai imbunatatit intre timp, desi nu cred.

In anul 2009, Romania a exportat produse in valoare de putin peste 2 miliarde de euro. Este o suma frumusica, am putea spune. Insa a importat apoi produse in valoare de 3.4 miliarde. Daca stam si analizam atent intreaga evolutie din 1989 si pana astazi, vom observa ca nu s-a facut nimic pentru incurajarea exporturilor, ci doar pentru asigurarea importurilor mari.

Ei bine, agricultura este un sector industrial vulnerabil din punct de vedere economic, insa trebuie sa fiu constienti ca peste 30% din populatie lucreaza in acest domeniu si trebuie sa cautam solutii profitabile pentru acestia. Desi se importa masiv, fara agricultura din tara, orasele ar muri de foame.