Review baterie externă Romoss Polymos 20
|Este cât se poate de limpede că suntem o civilizație care se bazează extrem de mult pe energie. De fapt, tot ceea ce ne înconjoară, iar aici mă refer la materie însăși, se poate transforma în energie. Cred că o lipsă totală de energie la nivel planetar, să zicem de maxim 20 de minute, poate duce la un scenariu cu adevarat catastrofal, la care sper să nu ajungem vreodată.
Totuși, astăzi nu vreau să vă scriu despre scenarii apocaliptice, ci despre lucruri care ne pot salva la propriu pielea în diferite scenarii în care nu avem curent electric. Ca de exemplu o baterie externă ce poate să fie de un real ajutor într-o expediție montană, sau dacă locuiești într-o zonă în care rețeaua electrică are des probleme și vrei să ai un backup de încredere pentru a încărca telefonul mobil, sau poate călătorești mult și nu apuci să-ți încarci telefonul în locurile pe care le vizitezi…
…sau diferite alte scenarii.
20 de mii de cai putere – Romoss Polymos 20
Cum nu putea pica la un moment mai potrivit, cei de la Infotouch Systems mi-au trimis un colet surpriză ce constă într-o baterie externă Romoss Polymos 20 și două stick-uri luminoase cu alimentare pe USB, despre care am să vă scriu cu alta ocazie.
Ambalaj și metodă de prezentare Romoss Polymos 20
În ceea ce privește ambalajul, pare că Romoss nu pus foarte mult accent pe acesta, fiind simplu, fără brizz-brizz-uri inutile, fiind mai de grabă un blister acoperit într-un carton subțire pe care regăsim câteva dintre specificațiile tehnice.
Nu mă înțelegeți greșit, nu-i un lucru rău faptul că au preferat o abordare simplă. Chiar și un singur dolar salvat de la ambalajul pentru fiecare bucată poate face diferența intre implementarea unui circuit de protecție în plus, care îmbunătățește considerabil calitatea produsului.
Capacitate de stocare a energie
În unboxingul live pe care l-am făcut pe pagina de Facebook VlogTehnica am spus o prostie de câteva ori, și anume că bateria are o capacitate de două mii de miliamperi. De fapt, ceea ce am vrut sa zic este că are o capacitate de douăzeci de mii de miliamperi (20000 mAh), fiind capabilă să-mi încarce telefonul de 6 ori.
Conectivitate
Romoss Polymos 20 dispune în total de 3 mufe, doua dintre ele sunt USB Type A, adică usb-urile cu care majoritatea dintre noi suntem obișnuiți, compatibile cu standardele 1.0, 2.0 și 3.0, fiind porturi de ieșire, ambele de 2.1 amperi, în timp ce a treia mufă este un Micro-USB (Type Micro-B) de intrare, așa cum regăsim în majoritatea terminalelor și a gadget-urilor, prin care încărcam bateria cu 5 volți la un curent de încărcare de până la 1 amper.
Autonomie
Acest capitol este ușor discutabil, pentru că, spre deosebire de un telefon pe care îl încarci și îl utilizezi până la epuizare, rolul unui power-bank este de asigura energie altor dispozitive. Prin urmare, autonomia bateriei externe Polymos 20 se poate calcula prin raportarea directă la dispozitivul pe care îl încărcam.
Capacitatea totală a acesteia, așa cum menționam mai sus, este de 20 000 mAh. In raport direct cu terminalul meu, un Xiaomi Redmi Note 2 cu un acumulator de 3000 mAh, rezultă o autonomie de 6 încărcări (ținând cont și de pierderile de energie prin conversie).
De asemenea, raportat la alte terminale, Romoss Polymos poate încarcă:
- de 11 ~ 12 ori un iPhone 5S
- de 10 ~ 11 ori un iPhone 6
- de aproape 7 ori un iPhone 6 Plus
- tot de aproape 7 ori un iPhone 7 Plus
- de 10 ori un iPhone 7
- de 6 ori un Samsung Galaxy Note8
- de 5.5 ori un Samsung Galaxy S7 Edge
Iar lista poate continua prin împărțirea celor 20000 mii de miliamperi la capacitatea acumulatorului dispozitivului de încărcat.
Ah! Si să nu uit, Polymos 20 ascunde la interior celule de tip Li-Polymer care sunt extrem de capabile atât în privința capacității de stocare cât și a ratei de încărcare / descărcare. Limitarile de 2.1 pe cele doua USB-uri sunt acolo pentru siguranță.
Cât de rapid se încarcă bateria externă Romoss Polymos 20?
Din păcate nu dispun de aparatura necesară pentru a realiza astfel de teste, însă din estimările mele nu cred ca suporta un curent de încărcare de peste 2 amperi. De fapt, nici măcar producătorul nu susține acest lucru în documentația tehnică, însă este recomandat să dispuneți de un încărcător capabil să livreze cel putin 2 amperi. De asemenea, este de preferat să utilizați un cablu usb de calitate, cum este livrat odată cu bateria.
În teorie, din informațiile pe care l-am putut obține dar și din testele altora persoane, Romoss Polymos 20 este compatibil cu tehnologia Quick Charge 1.0 si 2.0. Mai peste tot este circulată o durată de 13 ore pentru încărcare, de unde rezultă o rata de încărcare circa 1500 ~ 1600 mAh, cam pe acolo fiind și estimările mele în privița limitelor BMS-ului.
Circuite de protecție de care Romoss Polymos 20 dispune
Dacă tot am menționat mai sus de BMS, adică Baterry Management System, trebuie să recunosc că sunt impresionat de numărul de protecții pe care Romoss le-a implementat. Nu am desfăcut carcasa bateriei și nici nu intenționez, însă din informațiile oferite presei, Polymos 20 ascunde la interior un singur PCB ce include următoarele:
- protecție la supra descărcare – atunci când energia stocată scade sub un anumite prag, bateria nu mai cedează curent prin porturile usb până în momentul în care aceasta este reîncărcata.
- protecție la supra încărcare – circuitul de încărcare detectează automat atunci când bateria a ajuns la capacitatea maxima de încărcare, apoi o deconectează automat pentru a proteja celulele.
- protecție la supra curent – ca și mai sus, circuitul de încărcare detectează puterea pe care un încărcător o poate livra și o limitează automat pe la 1500 – 1600 mAh
- protecție la scurt circuit – aceasta funcționează pe cele două ieșiri USB de 5 V / 2.1 Ah și identifică dacă există un scurt circuit sau dacă gadget-ul pe care dorim să îl alimentam trage mai multă energie decât poate livra Polymos 20. Desigur, alimentarea este suspendată automat pentru a nu afecta celulele.
- protecție la supra încălzire – undeva printre celulele care stochează energia, este un senzor, foarte atent poziționat, care monitorizează în timp real temperatura celulelor. Atunci când depășesc valorile nominale de funcționare normală, circuitul de protecție intra în acțiune și oprește orice activitate pentru a evita un dezastru.
- protecție la supra voltaj – funcționează exact la fel ca protecția la supra curent, în momentul în care se detectează o tensiune mai mare la intrare, sau chiar un reverse flow la ieșire, circuitul de protecție deconectează automat totul.
Sper că am fost destul de detaliat în explicarea acestor protecții. Mi s-a părut destul de important ca potențialii clienți, indiferent dacă aleg să achiziționeze un Romoss Polymos 20, sau poate nu, să știe ce înseamnă fiecare protecție și de ce sunt importante.
Câteva imagini cu bateria externă Romoss Polymos 20
Greutate Romoss Polymos 20
Deși greutatea unei asemenea baterii nu mi se pare tocmai un aspect de luat în calcul, reprezinta un punct important, în special pentru cei care vor să fie cât mai „compacți” și care chiar trebuie să scape de orice greutate care nu este necesară atunci când călătoresc.
Polymos 20 cântărește 445 grame. Poate să fie mult pentru unii, destul de ok pentru alții. Pentru mine este irelevant deoarece nu o car în mână cu într-un rucsac, iar cele 445 de grame reprezintă de fapt 20 de amperi de energie stocată într-o forma compactă cu o lungime de 16 cm, lățime 80 și 2.26 cm grosime.
Prețul?
Costă 199 lei, însa și aici lucrurile sunt la fel de subiective ca și în privința greutății, pentru unii mult, pentru alții putin. Dacă ne raportam la toate cele scrise mai sus, adică să punem în balanța calitatea construcției, capacitatea de stocare, capacitatea de transfer a energiei, faptul ca poate încarcă două dispozitive simultan dar și forma atât de compactă, prețul este justificat.
Concluzii?
Sunt multe de spus, însă o să fiu scurt. Utilizez bateria externă Romoss Polymos 20 din 18 august 2017 și până acum nu sunt dezamăgit. Are o construcție bună, indicatorul cu leduri mă ajută să-mi dau seama cam la ce autonomie să mă aștept, faptul că are două porturi usb, ba chiar ambele la 2.1 Ah este un plus iar până acum n-am reușit să o descarc nici măcar o singura dată.
În privința utilizării propriu zise, am încărcat-o la câteva zile după ce a ajuns, mi-am încărcat apoi din ea telefonul de 3 ori într-o săptămână în care am avut probleme cu rețeaua electrică, ba chiar am utilizat-o ca sursa de alimentare pentru un router wifi care funcționa la 5V 1Ah, iar asta tot în aceeași săptămână plina de aventuri.
In momentul de față este probabil undeva la 40% și cred că o să tina cu succes cel putin încă 2 încărcări ale telefonului, urmând sa o car după mine prin Bucuresti în acest weekend.
Vreau să le mulțumesc din nou celor de la Infotouch Systems pentru surpriza făcută și până la următorul review vă recomand să fiți cu ochii pe oferte. Urmează promoții de toamnă, de Black Friday și apoi de sărbători.
Bateria externa Romos Polymos 20 se poate achiziționa de la:
- eMAG la 189 lei
- PC Garage la 199 lei (nu apare in stoc la momentul redactarii acestui review)
- CEL.ro la 199 lei
- evoMAG la 199 lei