magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Scrisoare catre TVR – de Lora Matei

Lora Matei (Lora Pianista) de pe Facebook, mi-a dat un link foarte interesant catre o notita scrisa de ea pe Facebook. Deoarece mi-a atras atentia si sunt scarbit de ceea ce scriu si dau la tv anumite organe de presa, am ales sa o sustin si sa public aici ceea ce a scris.

Nu conteaza cum ma numesc. Sunt unul din milioanele de platitori ai abonamentului pentru postul public de televiziune. Sunt unul din milioanele de oameni care isi creeaza asteptari din partea ta,TVR , si sunt unul din milioanele de oameni dezamagiti.

In 1989, TVR a fost simbolul schimbarii si libertatii in Romania. Astazi , in 2012, eu , cetateanul platitor de taxe definesc TVR ca fiind un simbol al cenzurii, o Inchizitie ce vaneaza ereticii ce vor sa spuna adevarul.

Timp de 7 ani am vazut in TVR un organism public partinitor, ce m-a dezinformat si care m-a convins , incet dar sigur , sa renunt la a mai spera un gram de informatie nealterata. Putinele exceptii , au disparut in timp. Exceptii inlaturate,puse in custile bine inchise si bine ascunse.
Zilele trecute am fost martorii unei vanatori media greu de inchipuit pentru o tara democratica . Presa a acuzat un om din TVR . L-a acuzat, l-a vanat, totodata l-a ignorat.

Ne-am intrebat cu totii: de ce peste tot apar acuzele dar nicaieri punctul de vedere al domnului Claudiu Lucaci( despre dumnealui este vorba)? De ce Tvr nu spune nimic ?Si cel mai important : de ce nimeni nu ne intreaba pe noi , cei direct afectati , ce ne dorim de la tine, post public , platit din banii nostri?

Pe domnul Claudiu Lucaci l-am remarcat la TVR 3. “Spatiul deciziilor” este una dintre putinele emisiuni care m-a atras pe mine, telespectator, prin continutul de calitate. L-am urmarit pe domnul Lucaci saptamana de saptamana. Apoi , curiozitatea m-a impins sa ii studiez cv-ul si activitatea jurnalistica. Un cv impresionant . Cand am descoperit ca dumnealui a fost creierul din spatele formatului “Ora de stiri” , mi s-a confirmat faptul ca este unul dintre acei jurnalisti cu viziune , capabili sa schimbe ce nu functioneaza, capabili de performanta. In ceea ce priveste compatibilitatea dumnealui cu exigentele postului , exista o dovada solida, recunoscuta de catre telespectatori si oglindita in cifrele de audienta.

M-am intrebat de multe ori de ce pe domnul Lucaci nu il vad pe TVR1 sau TVR2. De ce?

Atacurile din presa indreptate catre domnul Lucaci mi-au ridicat si alte semne de intrebare :
De ce nu i se ofera dreptul de a exercita o functie ? De ce este judecat apriori? De ce nu i se ofera posibilitatea de a salva o institutie vitala care este in moarte clinica? Si mai ales : cine este actualul sef al stirilor si vinovatul pentru criza profunda a credibilitatii Tvr-ului?
(Dupa cum observi, draga Tvr ,ai o calitate incontestabila : ne provoci sa ne punem intrebari la care ne-am dori sa ne si raspunzi. )

Intr-o societate normala, se creeaza oportunitatea , se seteaza targetul de performanta si abia in urma parametrilor de productivitate se decide competenta unei persoane. Pierderile si scaderile productivitatii se taxeaza direct proportional cu valoarea prejudiciului , iar tu , TVR, detii un record in materie de pierderi. Ori , cand esti departe de a fi in situatia in care mai poti alege pe criterii pur personale, tu faci exact ceea face un manager slab: gaseste responsabili pentru inacapacitatea sa, acolo unde nu sunt. E mai convenabil sa dramatizezi lansandu-te in acuze nejustificate, decat sa schimbi ceva.

S-a vorbit despre numiri politice, impuse de un anume partid . Draga Tvr , in ultimii ani ai fost cainele de paza al partidului politic ce s-a aflat la guvernare . Acum , impresia pe care ne-o lasi noua, cetatenilor, este aceea ca nu vrei sa pierzi ultima reduta ce ar putea apara interesele meschine. Nu vrei sa salvezi nici macar schetelul a ceea ce a fost candva departamentul de stiri si esti hotarat sa tai din radacina orice intentie de schimbare.

Ne dorim schimbare ! Si schimbarea inseamna sa vina un om competent, profesionist si demn la conducerea stirilor !
Dar inainte de toate , ne dorim de la tine TVR corectitudine, impartialitate si egalitate de sanse. Ne dai un exemplu trist de discrimnare a unui jurnalist care se afla printre ultimii jurnalisti de calitate din Romania. Un jurnalist eliminat din start de pe lista scurta a preferintelor, pentru simplul fapt ca nu este pe placul persoanelor potrivite. Ne dai un exemplu de practici staliniste ce nu isi au locul in democratie . Ironic, TVR ar trebui sa fie simbolul democratiei. Creezi un precedent periculos , care ne afecteaza pe noi, consumatorii de presa: interzici ( fara argumente viabile)unui om care a detinut functii publice ,sa acceada intr-o functie jurnalistica,. Ne manipulezi si ne incalci dreptul la informatie .

Te pot compara acum cu o pereche de ochelari de vedere cumparata din Obor , fara recomandare oftalmologica,doar cu prescriptia “avizata” a comerciantului savant din cabinetul-taraba expus la colt de strada . Imi deformezi vederea si perceptia, imi dai dureri de cap si ma faci sa ma cred mai informat oblingandu-ma , prin ceea ce imi arati, sa imi formez o opinie “comandata” si “regizata” de tine. Cu cat dioptriile sunt mai mari , cu atat ochelarii sunt mai puternici. Si realitatea deformata.

Eu , cetatean, refuz sa port acesti ochelari. Refuz sa ma uit la Jurnal la ora 18.50 ,cand sunt inca pe drumul de intoarcere de la birou. Refuz sa vad reportaje comandate si reporteri care ne dau doar adevaruri convenabile. Refuz sa fiu partas , din lipsa de reactie, la demolarea libertatii de exprimare . Refuz lamentarile tale din presa si patetismul cu care se descrie asaltul politic asupra TVR-ului si “executiile ca-n anii 50”. Singura executie din TVR este executia dreptului nostru la o informare corecta . Asalt politic a fost ceea ce s-a intamplat in ultimii 7 ani.

In incheiere iti mai pun o intrebare si te rog sa iti gasesti timp pentru a reflecta la raspunsul ei :
De ce crezi tu, TVR, ca nimeni nu se mai uita la tine ?

Cand vei avea raspunsul la aceasta intrebare , vei intelege de ce opinia publica isi doreste o schimbare.

TVR-ul este al nostru. Al cetatenilor. Nu al intereselor, nu al partidelor politice.

Cu profunda dezamagire,
Cetateanul platitor de abonament TVR

Sursa: https://www.facebook.com/notes/lora-pianista/scrisoare-catre-tvr/403668839655268

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.