magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Sistem cu panouri solare fotovoltaice la 5000 lei

De aproximativ doi ani tot cochetez cu ideea unui sistem cu panouri solare fotovoltaice, un mini invertor hibrid și câteva baterii, care să asigure necesarul de energie electrică pentru alimentarea unei singure camere.

Mai exact, este vorba de dormitor, acolo am calculatorul, monitorul, routerul și un televizor pe care îl folosesc extrem de rar pe post de monitor secundar. N-am stat să calculez consumul exact pe care îl au toate cele menționate, plus iluminarea decorativă cu led-uri, însă estimez că este puțin peste 1 kwh / zi.

Desigur, acest consum este doar în cazul în care nu mă joc pe calculator ci doar lucrez și mă uit la filme. În cazul în care pornesc un joc mai serios, calculatorul poate ajunge cu ușurință la peste 250 watti. Dacă aș face un astfel de sistem, aș lua în calcul un minim de 10 ore (sau chiar 12) la un consum mediu de 300 Wh, pe care trebuie să îl trag din baterii. Adică ar fi necesar un minim de 3 kWh de energie stocată în baterii.

Câte baterii sunt necesare pentru un sistem fotovoltaic?

Răspunsul nu-i simplu. Depinde de consumul mediul zilnic pe care îl aveți. Să facem totuși niște calcule pentru a determina ce baterii am nevoie și câte bucăți, in raport direct cu scenariu menționat mai sus.

3000 watti împărțit la 12 V (volți) = 250 Ah

3600 W / 12 V = 300 Ah

O baterie Zap Truck Professional 180Ah costă 760 lei. 12 V x 180 Ah = 2160 Wh. Deci cu 2 bucăți as ajunge la 4320 Wh, peste necesarul estimat de mine, însă realistic vorbind există pierdere de energie prin conversie, în funcție de eficiența invertorului utilizat, plus a surselor de alimentare din fiecare dispozitiv, cabluri și așa mai departe.

baterie auto 180 amperi

Pentru ca sistemul să funcționeze este necesară minim o baterie, două ca să ating necesarul de energie stocata pe care îl am în plan, ideal chiar 3 pentru zilele în care soarele nu prea bate ca să am un surplus. Sper că nu v-am confuzat prea tare până acum.

De ce un mini invertor hibrid?

Tot căutând soluții ieftine și decente pentru situația descrisă mai sus, am găsit doua mini invertoare hibride, ideale pentru ce am eu în cap. De ce hibrid? Pentru că incorporează 3 funcții esențiale:

  • încărcător solar – preia energia din panourile solare și încarcă bateriile
  • invertor – transformă energia stocată în baterii (DC 12 sau 24 volți) în energie alternativa (AC 220 volți)
  • fiind hibrid, are un releu care comută automat între baterii și rețea (on grid) atunci când bateriile sunt goale

In cazul în care nu înțelegeți cum funcționează, mai jos este o imagine cu schița de utilizare a unui mini invertor hibrid.

schema de utilizare mini invertor hibrid pni

Hai că este destul de simplu explicat. Practic, invertorul este conectat la priză, la baterii și la panourile solare. Am putea spune că este inima sistemului fotovoltaic.

Cat costă? Depinde de puterea si funcțiile pe care le are.

mini invertor solar hibrid PNI GreenHouse SC1100B 1440w

Cel in imaginea de mai sus este un PNI GreenHouse SC1100B de 1440W care poate funcționa la maxim 24V PWM cu sinus modificat. Din păcate nu poate susține sarcini inductive, însă funcționează excelent cu orice consumator obișnuit (pc, laptop, becuri, monitoare etc).

Partea bună este că vine cu 3 prize de 220 volți direct pe el, este mic, compact și ușor de instalat și poate susține un consum maxim de aproape 1.5 kwh.

Partea mai puțin bună este că poate fi utilizat doar cu panouri solare de maxim 32 volți si un curent de 50 amperi.

Asta fiind zise, să vedem ce panouri solare găsim.

Ce panouri solare sunt necesare?

Panourile solare pentru instalația de mai sus trebuie să fie la maxim 32 volți, cumulând împreună un maxim de 50 amperi. Asta înseamnă că putem avea o putere instalată de maxim 1500 watti.

Pe piața există o mulțime de panouri solare, de diferite capacitați și diferite dimensiuni, însă cele mai rezonabile ca preț pe care le-am găsit sunt:

Ambele produse sunt introduse pe piață de către UTB Shop însă pot fi achiziționate și de la eMAG la 700 lei / bucata. Luate direct de la UTB Shop costa cu 100 lei mai puțin.

Ținând cont de specificațiile tehnice, pe invertorul respectiv pot fi montate până la 6 astfel de panouri solare conectate în paralel.

Un singur panou de 240 watti poate produce 1200 watti in 5 ore. Desigur, asta se întâmpla in condiții ideale. Cu 2 panouri putem asigura 2400 watti pe zi iar cu 3 panouri deja reușim să încărcam complet bateriile.

3 panouri x 600 lei = 1800 lei. Ideal ar fi 4 panouri, deci 2400 lei.

Sa tragem linie si sa facem niște calcule.

Minim necesar:

  • 2 baterii x 760 lei = 1520 lei
  • 2 panouri solare x 600 lei = 1200 lei
  • mini invertor = 850 lei

Total 3570 lei.

Ideal este sa luam totuși 3 baterii si 3 panouri solare, iar costurile ajung la 4930 lei.

Sa recapitulam.

Cu 5000 lei putem să facem un sistem fotovoltaic format dintr-un invertor solar hibrid capabil să susțină un consum de 1.4 ~ 1.5 kWh, panouri solare cu o putere de 720 Wh și o stocare de aproape 6.5 kWh in baterii.

Dacă fiecare panou solar produce 1.2 kWh de energie zilnic, întreg sistemul poate produce 3.6 ~ 4 kWh in condiții ideale.

Realitatea însă e cu totul alta. Vom avea zile cu foarte mulți nori, caz în care sistemul produce extrem de puțină energie (să zicem in jur de 1 kw întreaga zi), însă și zile cu soare din plin când poate peste 5 kWh, poate chiar 6.

Totul ține de înclinarea panourilor, cât de curate sunt, cât de bine sunt orientate către soare și efectiv cât de multă lumină reușeste să le „atingă” pe parcursul zilei.

Cum se traduce treaba asta în bani?

In condiții ideale, 4 kWh/zi x 30 zile = 120 kWh / luna. Adică 1440 kWh in fiecare an. La prețul plafonat de 1.3 lei, cel vehiculat in presă zilele astea, înseamnă 1872 lei / an.

La prețul de 1,8 lei / kWh, atât cât îmi facturează cei de la Electrica in acest moment, vine 2592 lei / an.

Deci in momentul de față, daca aș dispune de 5000 lei ca să cumpăr toate cele menționate, mi-aș recupera investiția în 2 ani.

Calculați voi în cât timp își scoate investiția o persoana care plătește in jur de 5 lei pe kWh la orice furnizor.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
8 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.