software gestiune facturare magazin
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Tehnologia AI – ajutor în problemele de zi cu zi

AI-ul este unul dintre cele mai “tabu” subiecte ale tehnologiei. In opinia mea, problema pe care o are tehnologia AI este una legata de perceptie, nu de practicabilitate, deoarece din punctul ala de vedere, posibilitatile sunt nemarginite.

De ce cred ca avem o probleme de perceptie? Pentru ca perceptia noastra asupra a ceea ce reprezinta AI-ul si ce poate face este distorsionata de catre cel putin doi factori:

  • industria filmului care ne-a indus ideea ca robotii vor sa cucereasca lumea si ca ne vor extermina cu prima ocazie
  • frica de a ne pierde locul de munca, fiind scosi din uz de catre niste masini care ne pot face treaba mult mai bine, eficient si rapid

Ambele temeri sunt foarte bine intemeiate si au macar un sambure de adevar. AI-ul poate si ne va afecta viata de zi cu zi. Totusi, hai sa va spun o chestie pe care unii dintre noi nu o cunoastem.

Tehnologia AI nu doar ca ne poate afecta viata de zi cu zi ci deja face asta in prezent, in mod curent, in fiecare zi. Din momentul in care ne trezim dimineață, AI-ul este prezent. Viata noastra este asistata de multe ori de catre tehnologie, fie ca suntem sau nu constient de acest lucru.

Doriti exemple?

Ca tot se discuta zilele astea despre Uber si taximetrie, majoritatea sistemelor navigatie  utilizeaza algoritmi de predictie care au la baza fix asta. Traseul generat de catre Waze, Google Maps, etc este determinat de catre logica codului din spatele unei aplicatii care functioneaza pe baza de AI.

Majoritatea telefoanelor aparute in ultimii 5 ani dispun de procesoare care integreaza intr-o anumite masura AI. Mai exact, au niste componente hardware numite neural engine, sau NPU (Neural Processing Unit), adica un procesor specializat al carui scop este de a efectua diferite (sa le numim) calcule atunci cand accesam diferite aplicatii: fotografie, gps, Snapchat, Facebook, Instagram … ati prins ideea.

tehnologia AI
Photo source: School vector created by iconicbestiary – www.freepik.com

In ce domenii putem utiliza tehnologia AI

Unul dintre cele mai utilizate scopuri pentru tehnologia AI este transportul.

Majoritatea masinilor autonome sau semi-atonome dispun de AI pentru predictia de accidente, self driving, activarea diferitelor sisteme de siguranta cu care masina este dotata, calcularea traseului, inclusiv diagnostic in timp real al sistemelor electronice si mecanice ale masinilor.

In ceea ce priveste self driving-ul, tehnologia este departe de a fi perfecta si este un proces de acceptare atat din partea publicului cat si din partea producatorulor auto. Google a inceput sa testeze masini care se conduc singure inca din 2012.

De atunci, Departamentul de Transport din Statele Unite a eliberat diferite clasificari in ceea ce priveste nivelul de autonomie pe care tehnologia o are, ce nu are voie sa faca, in ce conditii se poate implementa si ce care sunt standardele necesare pentru autonomie completa.

In ceea ce priveste sistemele de transport public, odata cu perfectionarea tehnologiei AI vom vedea din ce in ce mai multe implementari precum:

  • Controlul semafoarelor prin deterministica bazata pe input real de date din trafic. Acest lucru are potentialul de a fluidiza traficul in orase mari deoarece intreaga infrastructura se poate scala automat in functie pe baza unor date reale.
  • Trenuri, metrouri, autobuze autonome – cam toate mijloacele de transport public pot sa devina in urmatorii 10 ani automatizate complet sau aproape complet.

Utilizarea AI-ului in medicina.

Va dati seama de potentialul pe care tehnologia AI o are in medicina? De la aplicabilitate pe care o are in chirurgie, cercetare si diagnoza, pana la prostetica, posibiltatile si binele pe care il putem face utilizand AI-ul este… imens.

Sa luam exemplu prostetica. Pana in prezent am cautat metode a interfata tehnologia hardware cu biologia umana. Acest lucru este posibil, insa este extrem de dificil de facut, pentru ca oamenii nu sunt masini.

Nu poti conecta un port USB in fundul unui pacient pentru a controla o proteza iar interpretarea anumitor semnale, musculare sau la nivel cerebral este extrem de dificil. Ce este mai usor este sa construiesti o proteza semi-autonoma, care interpreteaza actiunea pe care vrei sa o faci, o proceseaza printr-un AI si determina actiunea in baza unui training de milioane de cazuri.

Predictia prognozei meteo utilizand tehnologia AI

N-am nicio idee in ce masura este utilizat AI-ul pentru predictia meteo, insa in mod cert ANM-ul romanesc nu foloseste asa ceva. Totusi, sunt anumite lucruri cu care tehnologia AI ne poate ajuta in domeniul meteorologic, ca de exemplu studiul schimbarilor climatice.

Cantitatea de date disponibila este enorma, insa pentru a o putea procesa avem nevoie de niste super computere foarte puternice si implicit de un software capabil sa proceseze aceste date rapid si eficient. In ceea ce priveste hardware-ul, dispunem deja de multe super computere, insa la capitolul software abia acum facem progresele necesare pentru a dezvolta solutii viabile.

Pe scurt, tehnologia AI ne poate ajuta extrem de mult in cercetare, educatie, productie, medicina cat si in diferite activitati de zi cu zi. Insa in ceea ce priveste homo interneticus, AI-ul e chestia aia din telefon care-ti aranjeaza fata din selfie atunci cand ti-e rusine cu tine.

 

One Comment

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.