magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Voice phishing din ce in ce mai agresiv

De aproximativ un an primesc din ce in ce mai des apeluri telefonice de la tot felul de numere din diferite tari. De exemplu, astazi am fost sunat de 3 ori, de pe 3 numere de telefon din Anglia, de la un individ care vorbea engleza mult mai prost decat mine, pentru a ma invita sa fac ceva investitii financiare.voice phishing - apeluri telefonice scam

N-am inteles exact despre ce era vorba deoarece se balbaia foarte tare si era nesigur pe el. Probabil ca era la inceput de „cariera”. Dupa accent parea ca vorbesc cu un nigerian, insa tinand cont de miracolele tehnologiei, mai exact de faptul ca poti inregistra un numar de telefon din orice tara pentru cativa euro, individul putea sa fie de oriunde.

In momentul in care l-am intrebat de unde are numarul meu de telefon, mi-a raspuns ca „sistemul lui genereaza automat numere de telefon ale persoanelor care isi doresc sa faca investitii financiare”. Desigur, marmota invelea ciocolata in staniol.

N-am stat prea mult la discutii, am inchis convorbirea si am ignorat urmatoarele apeluri.

Voice phishing-ul nu este ceva nou. De fapt, cred ca este destul de popular, alaturi de email phishing, probabil fiind practicat de catre retele intregi de oameni care se ocupa doar cu scam. Scopul lor este de a contacta cat mai multi oameni pentru a ii convinge sa le trimita bani, prin diferite metode.

VOICE PHISHING DIN CE IN CE MAI AGRESIV
Sursa foto: freepik

Frauda pe internet

Una dintre cele mai populare metode a scam a fost cea a „printului nigerian” care mostenea cateva milioane de dolari dar nu le putea accesa, prin urmare, te ruga pe tine sa platesti o taxa pentru a il ajuta sa deblocheze mostenirea. In prezent, prin aceasta metoda inca se fura peste jumatate de milion de dolari in fiecare an.

Sunt multe concluzii care se pot trage din aceste lucruri. Ceea ce as vrea sa evidentiez este faptul ca foarte multi utilizatori de internet nu sunt suficient de educati in ceea ce priveste securitatea, multi nu stiu sa utilizeze un email, nu stiu sa faca diferenta intre un site adevarat si un site fals, intre ce este bun sau rau pe internet.

Internetul este o unealta foarte misto, ne ofera acces rapid la informatie, comunicare aproape gratuita si o multime de oportunitati. Din pacate deschide portile celor rau intentionati care vor sa profite, ba chiar o vor face, de oameni mai putini pregatiti sau educati.

Indiferent ca e vorba de un sms, un email sau apel telefon, tot frauda este.

Invatati sa va protejati.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.