magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Cateva chestii despre televiziune si emisia free-to-air

Citeam pe blog-ul lui Marius o intrebare interesanta, si anume: Cât va mai rezista televiziunea în forma actuală?

In Romania? Mult si bine. Exista o piata foarte mare de consumatori care nu dispare peste noapte. Desi poate pentru noi, internautii, e ciudata existenta TV-ului, sunt inca foarte multe persoane care se uita la TV. Problema noastra, ca oameni, este ca nu ne pasa prea tare de restul.

Si ca sa ma intelegeti mai bine. Pe de o parte avem orasele mari, unde toata lumea are acces la internet si servicii de comunicare, pe de alta parte avem milioane de oameni aflata in localitati albe, care nu beneficiaza de conexiuni broadband si nici macar semnal pentru telefonul mobil.

Problema e ca pe noi, cei care avem, ne cam doare in cur de restul si avem impresia ca daca noua ne merge bine, restul de plang degeaba.

Totusi, in articolul asta vreau sa ma leg de alte aspecte. Pe paginademedia.ro a aparut un articol in care guvernul este acuzat de populism deoarece a hotarat sa amane din nou tranzitia de la analogic la digital, subventionand achizitia de setop box-uri. Ceea ce nu a spus nimeni si mi se pare extrem de stupid, este faptul ca tranzitia de la analogic la digital deja s-a facut.

In 2014 am scris un articol in care intrebam ce masuri luam in privinta asta. Tranzitia de la Analog TV la DVB-T2 trebuia facuta in cursul unei perioade de minim 10 ani, cu informarea corespunzatoare a oamenilor. Nimeni nu a facut asta. Nici guvernul si nici televiziunile nu au anuntat nimic pana in momentul in care a fost prea tarziu.

Si uite asa ne-am trezit peste noapte, o tara de oameni neinformati corespunzator, ca brusc televizoarele care nu dispun de tunere dvb-t2 nu mai pot fi utilizate. Magazinele au vandut in continuare televizoane cu si fara standardul asta, deoarece nu a exista o legislatie care sa ii invete ce trebuie sa vanda si ce vanda si ce nu.

Totusi, guvernul spune ca amana tranzitia dar vrea sa subventioneze achizitia de box-uri. Pai cum vine asta? Se prelungeste emisia pe analog dar le dau bani sa iti cumpere box-uri pentru receptia digitalului? Ori trecem la digital ori ramanem pe analog?

Stati sa facem o pauza. Ca sa inteleaga toata lumea de ce nu are sens ce vrea guvernul si nici ce relateaza pagina de media.

  1. nu mai exista emisie pe analog de pe 17 iulie 2015
  2. televiziunile nu mai au voie sa emita pe analog tot de atunci, motiv pentru care probabil ca nu mai au statiile de emisie si nici frecventele respective
  3. televiziunile nu mai au voie sa emita nici pe digital de capul lor, ci trebuie sa livreze semnalul catre niste centre speciale numite MUX-uri, care apartin statului pentru a se face emisia mai departe
  4. statul amana tranzitia de la analog la digital uitand ca emisia analoga NU MAI EXISTA
  5. statul este dispus sa subventioneze achizita de set-top box-uri compatibile cu emisia digitala
  6. in momentul de fata exista numai 3 posturi care emit digital din MUX-uri iar acoperirea este foarte mica. de sub 30 % din tara

Acum intelegeti care sunt problemele? In primul rand televiziunile au fost obligate sa-si inchida emisiile analogice, urmand sa fie preluate pe grila de digital de catre MUX-uri. Numai ca, trecerea de la analog la digital nu a fost realizata, desi e un proiect la care se lucreaza de aproape 20 de ani. Televiziunile emit in continuare, insa doar prin cablu, internet si DTH, lasand milioane de oameni din restul tarii in bezna. Statul vrea sa ii ajute si sa le cumpere receptoare, insa ce sa faca cu ele din moment ce nu mai emite nimeni?

Asa ca intreb. De ce nu spune nimeni chestiile astea?

Televiziune digitala DVB-T2 : Da sau Nu?

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
2 Comments

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.