magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Cu ce se lipesc panourile decorative

Dacă sunteți cititori fideli ai blogului meu (mă îndoiesc), poate vă aduceți aminte că anul trecut mi-am cumpărat un set de panouri decorative care imită cărămida.

Acum realizez că in noiembrie 2022 s-a împlinit chiar un an de când le-am pus pe perete. Suficient timp, zic eu, cât să pot trage o concluzie avizată despre calitatea acestor panouri.

In primul rând, revin asupra unor aspecte pe care le-am menționat în primul articol dar și în clipul publicat pe Youtube.

Este extrem de important ca suprafața pe care doriți să lipiți panourile să fie cat mai curată și dreapta, indiferent de tipul panourilor (revin asupra tipurilor de panouri puțin mai jos), pentru ca suprafața de contact să fie cât mai mare iar adezivul să acționeze bine.

Pe ce suprafață se poate monta panoul decorativ?

Răspunsul simplu ar fi „pe aproape orice”.

Tipul de panou decorativ pe care l-am achizitionat este realizat in polistiren expandat (flexibil), turnat în formă de cărămizi de culoare alba, la dimensiunea de 70 cm înălțime cu 77 cm lățime, adică 0.539 m2 pentru fiecare bucată. În acest caz este foarte important ca suprafața să fie cât mai dreaptă deoarece adezivul / lipiciul se află direct pe spatele panoului decorativ.

Practic, sunt ca niște foi autocolante, foarte flexibile, care se pot lipi pe orice suprafață la care aderă prenadezul. Adică lemn, tencuială dar foarte curată și netedă, rigips, carton, hârtie, sticlă, plastic, metal si așa mai departe.

Mă îndoiesc ca poate fi aplicat direct pe cărămidă sau pe tencuială foarte foarte proastă, care se cojește, fărâmă și cade. Deși, la rândul meu, l-am aplicat direct pe un perete vopsit cu var, fără să dau măcar un strat de amorsă. Totuși după un an încă stau bine lipite, cel mai probabil deoarece am frecat bine pereții cu o cârpă umedă pentru a șterge stratul de praf pe care varul îl are.

Recomandarea mea ar fi să dați un strat de amorsă in cazul pereților care sunt vopsiți cu var sau vopsea proastă. Un singur strat ar trebui să fie suficient, si mai bine daca peretele este deja dat cu lavabilă.

Există mai multe tipuri de panouri decorative

Anumite panouri decorative, ca și in cazul tapetelor sau plăcilor decorative din lemn, plastic / pvc etc, nu vin cu adeziv pe spate. În acest caz este necesar să cumpărați separat un adeziv pentru lipirea lor.

panou pvc
Panou decorativ din PVC

De exemplu, un adeziv pe care l-am folosit in trecut pentru a lipi niște chestii prin casa, este acesta de la Pufas Montage, cumparat de pe eMAG.

Dacă vreți să cumpărați panouri decorative mai voluminoase, care nu au adeziv pe spate, sau diferite elemente decorative, adezivul Pufas Montage Fix are o aderentă foarte bună. Un tub de 400 ml trebuie să fie suficient pentru lipirea a cel puțin 10 panouri.

Depinde foarte multe de mărimea lor si de cat adeziv utilizați.  Eu trag in general niște linii subțirele pe marginea panourilor si apoi îl aplic repede pe perete. Dacă peretele este curat, se lipește destul de rapid și tine mulți ani.

Partea bună cu panourile astea pe care le-am luat este ca le curat foarte foarte rapid de praf, pot fi vopsite si teoretic oferă un strat (foarte mic ce e drept) de izolație termică.

Imi poți sustine munca achiziționand produse de la eMag sau PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.