magazin uleiuri auto tartasesti
PublicitateVrei să iți promovez produsele sau serviciile pe blog?

Importanta consiliilor locale pentru dezvoltare rurală

dezvoltare rurala

Nu mi-am imaginat niciodată că voi ajunge să scriu despre dezvoltare rurală pe blog. Totuși, odată cu trecerea anilor, am început să simt pe propria piele diferite lovituri date de către administrarea deficitară, atât la nivel de țară dar mai ales la nivel local.

Nu zic că primăriile nu au încercat să facă nimic și că au tocat aiurea bani, ci doar că se poate mult mai bine. Pentru asta e nevoie că personalul administrativ și oamenii care fac parte din consiliile locale să se implice real în găsirea și luare unor decizii bune, durabile, nu politice.

Din punctul meu de vedere, nu prea contează ce culoare politică se află la conducere, ci deciziile pe care aceștia le fac pentru a realiza un plan de dezvoltare rurală pe termen mediu și lung, plan care să fie respectat mai departe de următoarele administrații.

Că tot am zis de consiliu local, conform Wikipedia este definit ca:

În România, Consiliul Local este o autoritate administrativă autonomă deliberativă, compusa din primar și consilieri aleși în condițiile legii pe o perioadă de 4 ani. Consiliul Local se întrunește lunar în ședințe ordinare și, ori de câte ori este nevoie, în ședințe extraordinare. În intervalul dintre ședințe, Consiliul îsi desfășoară activitatea prin comisiile de specialitate, care propun, prin rapoarte, admiterea sau respingerea proiectelor de hotărâri sau a altor acte prezentate consiliului.

Prin urmare, consiliul local hotărăște cam tot ce se întâmplă într-un sat din punct de vedere administrativ. Alături de primărie trebuie să vină cu soluții și planuri de dezvoltare. Consiliile locale și primăria sunt în egală măsură vinovate de lipsa de dezvoltare rurală ale satelor din Romania.

În urmă cu ceva ani am asistat la o ședință organizata în comuna Tărtășești. Știți despre ce vorbeau consilierii, ce probleme ii măcinau și care a fost concluzia de final? Zero! Nimic.

Erau preocupați să discute despre fotbal, despre ce mai face fiecare pe acasă și despre cum vor să facă 3 echipe de fotbal, câte una pentru fiecare 3 sate componente ale comunei Tărtășești. Din fericire, oamenii din primărie, spre deosebire de consilierii din vremea respectiva, erau cu capul pe umeri și au dirijat ședințele către lucruri mai constructive, către dezvoltare și probleme reale.

Ce am realizat după ședința respectivă e că, în cea mai mare parte oamenii care ajung sa fie consilieri locali din partea diferitelor partide n-au ce cauta acolo. Pur și simplu nu sunt făcuți pentru așa ceva.

Sunt sigur că și în comuna Brezoaele, locul de unde scriu în momentul ăsta aceste rânduri, situația est similara cu ce am experimentat atunci. Consilierii nu sunt neapărat rău intenționați ci doar nepotriviți pentru funcțiile respective.

Mindset-ul lor, adică setul de valori, de principii și modul de gândire pe care îl au, nu este orientat către societate, către dezvoltare sau măcar către o formă de antreprenoriat. Oamenii respectivi pur și simplu nu sunt calificați să vină cu măsuri pentru dezvoltarea rurală

Tocmai de aceea, în consiliul local trebuie să fie oameni care sunt preocupați real de ce se întâmplă în comuna respectivă. Ba chiar mai mult, să fie oarece pregătiți din punct de vedere profesional, să aibă măcar niște noțiuni de bază despre economie, business, agricultură etc.

Sunt sigur că oamenii potriviți există, însă ca și mine, nu vor să intre într-un joc politic murdar, unde cărțile de joc sunt deja împărțite de către cei care au mai multă influență și capital. Nu zic că eu sunt potrivit, ci doar că m-am gândit la pasul ăsta iar scenariul imaginat mă cam sperie.

Se pare că eu nu sunt suficient de curajos, cel putin în acest moment, însă am speranța că în următorii 5 ani vom vedea oameni noi, oameni cu mentalitate diferită care vor pune bazele unui sistem administrativ mai bun.

photo credit: wuestenigel Aerial photo of sugarcane fields in Sagay via photopin (license)

Îmi poți susține munca printr-o donație directă pe Ko-Fi, sau achiziționând produse de la eMag și PC Garage prin intermediul linkurilor de afiliere.
One Comment

Lasa si tu un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.