Anul trecut spuneam ca pe 23 mai 2022 am inregistrat ecomplex.ro, sau mai bine spus l-am reinregistrat deoarece domeniul tot fost utilizat intr-o forma sau alta de prin 2011. Ba chiar am avut si o tentativa de productie locala prin 2012 despre care am scris aici.
Desi ne-am bucurat de prima comanda chiar in primele saptamani cand site-ul inca era in lucru si testam diferite module si nici macar partea de logistica nu era pusa la punct, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. As putea sa mint, sa spun ca o ducem excelent si ca avem un numar fabulos de comenzi. Realitatea este ca nu prea. In momentul de fata, businessul nostru este impartit cumva in 3 departamente diferite, partea de magazin online, scoala auto si asigurari.
Scoala auto functioneaza relativ ok. Exista un flux constant de clienti care vin si pleaca, speram noi destul de multumiti deoarece promovabilitatea este buna. Partea de asigurari auto nu este atat de performanta pe cat ati crede, comisioanele sunt foarte mici, legile se schimba destul de des, preturile cresc iar oamenii cauta sa fenteze legislatia pe cat se poate de mult. Oricum, nu poti trai efectiv doar din asigurari, cel putin nu ca partener, indiferent de societatea de asigurari cu care esti afiliat.
In anul asta s-au intamplat totusi destul de multe chestii, unele bune, altele rele. Printre cele rele as putea mentiona un accident auto in care am fost implicati. Nici nu mai este relavant contextul accidentului respectiv, ci faptul ca masina pe care o utilizam pentru scoala de soferi a stat in service timp de o luna si ceva. Adica o luna si ceva de in care nu s-au facut bani din activitatea respectiva.
Acest lucru ne-a afectat destul de puternic, mai ales in contextul in care timp de 4 luni, in perioada ianuarie – aprilie ne-am zbatut foarte tare sa dam drumul la scoala, sa ne putem la punct din punct de vedere legal, renovarea spatiului, autorizatii etc. E foarte greu sa pornesti un business in Romania, in special cand functionarii statului stau degeaba sau chiar mai rau, iti pun bete in roate, vin cu tot felul de conditii absurde iar lucrurile se misca deseori foarte lent.
Revenind la magazinul online, lucrurile functioneaza cumva, insa cu viteza intaia a unui tractor. Adica ne miscam in fata, insa fluxul de comenzi este foarte mic. Sa zicem undeva la o medie de 10 – 12 comenzi online / lunar si inca atat offline sau telefonic. Daca vindem piese este bine, daca vindem doar uleiuri e mai greu.
Pai si de ce nu vindem piese? Probabil asta va intrebati.
In principiu suna bine, in realitate este putin mai complicat. Daca un client ne spune seria de sasiu este relativ usor de identificat piesa de care are nevoie, insa in momentul de fata nu avem capacitatile tehnice pentru a lista piese auto pe site.
Ma pun in postura unui client care are nevoie de o piesa pentru masina. Vreau sa intru pe site, selectez masina sau introduc seria de sasiu, selectez categoria de piesa dorita si vad piesele compatibile. Simplu nu?
Simplu din postura de client, total opus din punct de vedere al programarii si documentarii tehnice care trebuie sa aiba loc in spate. Suntem doar doua persoane. Este pur si simplu imposibil de facut asta. Daca ne apucam sa bagam piese auto in site, probabil ajungem la pensie si tot nu terminam de adaugat si selectat toate compatibilitatile dintre piese si modelele de autovechicule.
Totusi, o sa incep sa bag niste produse mai universale sau foarte specifice. Momentan prefer sa ne concentram atentia pe o gama de produse pe care o pot administra eficient, unde am informatii clare si unde dispun de o structura logistica stabila. Trebuie sa cresetem incasarile inainte sa ne concentram atentia asupra pieselor auto. Dar totusi vindem si asta.
O alta problema pe care o intampina toate magazinele online este actualizarea automata a preturilor. In cazul in care nu ai bani sa faci stocuri, trebuie sa mizezi foarte multe pe stabilitatea preturilor de la furnizori. Uneori preturile variaza cu doar cativa bani, alteori cu cativa zeci de lei, fapt ce poate duce la o comanda din care in loc sa castigi, pierzi. Pentru ca nu suntem nesimtiti, incercam sa onoram toate comenzile, chiar si cele unde iesim pe minus.
Treaba asta ar fi extrem de usoara daca furnizorii de produse ar dispune de niste fluxul de date in timp real, sau macar actualizate zilnic sau la cateva zile. Apesi un buton si gata. Se actualizeaza preturile in site automat. De ce nu facem asta? Pentru ca furnizorii refuza sa ne ofere acces la API-uri sau pur si simplu nu au. Prin urmare, trebuie sa ne descurcam altfel. Iar asta a dus la extrem de mult timp depus in dezvoltarea unor solutii tehnice custom. Adica m-am pus pe programat de unul singur, in php, in python, in javascript.
Teste, greseli, mai multe teste, mai multe greseli, din nou teste pana cand am reusit sa incropesc o solutie care sa-mi actualizeze semi-automat o mare parte din produse.
Ar fi atat de multe de spus incat as avea nevoie de un live pe Yotube, in care sa stau o ora sau doua doar pentru a raspunde la diferite intrebari.